VIDEO: Počeli radovi na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske

U Dimitrovgradu je zvanično obeležen početak radova na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske (magistralni gasovod Niš – Dimitrovgrad). Ukupna vrednost projekta je 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke, 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, a preostalih približno 11 miliona evra biće obezbeđeno iz budžeta Srbije i sredstava „Srbijagasa“.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je u obraćanju medijima istakla da je ovo jedan veoma važan projekat koji je planiran još 2015. godine i koji je od strane Evropske unije proglešen jednim od prioritetnih.

“Od 2015. godine mi planiramo i radimo na implementaciji ovog projekta. 2017. godine Ministarstvo za evropske integracije je iz prepristupnih sredstava Evropske unije obezbedilo sredstva preko Evropske komisije. Nakon toga smo mi dodatno obezbedili kredit od Evropske investicione banke, a ostatak sredstava dali iz budžeta Republike Srbije direktno i jedan deo preko Javnog preduzeća Srbijagas. Čitav projekat je vredan 85,5 miliona evra. Rok za završetak celog gasovoda je oktobar 2023. godine. Deo gasne interkonekcije u Srbiji biće dug 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara i biće projektovan za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Ovaj gasovod će biti još jedna dodatna naša veza sa Republikom Bugarskom, spojiće se sa čitavom našom gasnom infrastrukturom u Nišu, tako da će nam obezbediti sigurnije snabdevanje prirodnim gasom, a samim tim i mnogo veću energetsku sigurnost i bezbednost za našu privredu i za naše građane, dalji razvoj gasne distributivne mreže u centralnoj, istočnoj i južnoj Srbiji i integrisanje postojećih i budućih skladišnih kapaciteta prirodnog gasa u jedinstven energetski sistem” – kazala je između ostalog Brnabić.

Osim premijerke, prisutnim medijima su se obratili i Emanuel Žiofre, šef delegacije Evropske unije u Srbiji i Aleksandar Nikolov, ministar energetike Republike Bugarske.

Svečanom početku radova u Dimitrovgradu prisustvovali su i potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović, predstavnici „Jugorosgasa“ i „Bulgartransgasa“ i Evropske investicione banke, ambasador Republike Bugarske u Beogradu Petko Dojkov, ambasador Republike Srbije u Sofiji Željko Jović, kao i načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić, predsednik Grada Pirota Vladan Vasić i predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov.

Pogledajte detalje sa ovog događaja.

Novinar: Aleksandar Todorov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
februar 2022.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar