Ana Brnabić i Kiril Petkov: Želimo zajedničko energetsko tržiste

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić organizovala je ispred Palate Srbije svečani doček za premijera Bugarske Kirila Petkova, koji danas boravi u zvaničnoj poseti Beogradu. Brnabić je sa Petkovim imala “tet-a-tet” razgovor, nakon čega su se dvoje premijera pridružili delegacijama dveju zemalja na zajedničkom sastanku.

Predsednici vlada Bugarske i Srbije Ana Brnabić i Kiril Petkov, posle današnjeg sastanka naglasili su da su Sofija i Beograd između ostalog zainteresovani i za zajedničko gasno i energetko tržište.

Brnabić je na konferenciji za novinare rekla da bi ona “išla i dalje” – na zajedničko energetsko tržiste koje bi donelo veću konkurentnost privrede obema zemljama.

Novi predsednik bugarske vlade prethodno je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. U razgovoru sa Kirilom Petkovim Vučić je istakao da je projekat gasovoda “Baklanski tok” suštinski važan za saradnju i razvoj regiona, a da će početak izgradnje gasnog interkonektora u Dimitrovgradu obezbediti sigurno snabdevanje gasom i diversifikaciju izbora snabdevanja.

Dvojica sagovornika konstatovala su da će završetak izgradnje interkonektora između Srbije, Bugarske i Grčke, doprineti još većoj stabilnosti i energetskoj bezbednosti u regionu.

Predsednik je zahvalio premijeru Petkovu na iskrenom prijateljstvu i punoj posvećenosti razvoju bliskih komšijskih odnosa Srbije i Bugarske.

Premijer Bugarske predložio je na sastanku sa predsedikom Srbije i intenziviranje saradnje privrednika i stručnjaka dve zemlje iz oblasti informacionih tehnologija, kao i formiranje balkanskih startap kompanija.

“Naša tržišta su mala, pa zato treba udruženo da radimo na boljem nastupu na trećim tržištima, ali i da razmislimo o stvaranju novog balkanskog centra za informacione tehnologije”, poručio je premijer Petkov.

Petkov je izabran za premijera Bugarske u decembru, a ovo je njegova druga poseta stranoj zemlji od početka premijerskog mandata. Pre toga Petkov je boravio u zvaničnoj poseti Republici Severnoj Makedoniji.

Sastancima su prisustvovali i dvojica ambasadora Petko Dojkov i Željko Jović.

Obraćanje Ane Brnabić i Kirila Petkova medijima možete pogledati u videu koji je snimio Tanjug.

Izvor: RTS / srbija.gov.rs / Tanjug

Foto: Vlada Republike Bugarske

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar