Izložba „Crveni trag“ autora Vladana Ranđelovića u Dimitrovgradu

U galeriji „Metodi Meta Petrov“ sinoć je otvorena druga ovogodišnja izložba, a ljubiteljima slikarstva predstavio se akademski slikar Vladan Ranđelović iz Niša. Izložena su dela rađena tehnikom ulje na platnu, a postavka nosi naziv „Crveni trag“.

Na otvaranju izložbe govorila je kustos galerije Lana Đurov koja je čitajući tekst istoričarke umetnosti Radmile Kostić o stvaralaštvu Vladana Ranđelovića naglasila:„U neprekidnoj borbi misaonog i čulnog, vidljivog i nevidljivog, Vladan Ranđelović gradi novu, osobenu poetiku formirajući zreo likovni izraz kojim se uključuje u kompleksnu likovnu scenu Grada Niša“.

Galerijskoj publici obratio se i sam autor postavke.

„Kolorit je nešto što je presudno u mom slikarstvu i priroda je ono što me inspiriše. Priroda kao inspiracija i težnja savremenog čoveka da se otuđi od prirode i to bekstvo od prirode ja sam okrenuo u pravcu da savremeni čovek treba da se vrati prirodi i da ga oduševljavaju neke stvari, koje su na izgled banalne, a to je cvet, šipurak, nar, ono što u prirodi izgleda i uvek je izgledalo i vekovima je inspirisalo čoveka“ – kazao je Ranđelović.

Na otvaranju izložbe govorio je i v.d. upravnik galerije Saša Kostov i uputio poziv Vladanu Ranđeloviću da se pridruži likovnoj koloniji „Poganovski manastir“.

Autor ove postavke se predstavio sa oko dvadesetak dela koja su nastala u poslednje dve godine u „doba korone“. Njegova poruka ljudima je da se vrate prirodi, a težnja da bar na trenutak gledajući njegove slike posmatrač zaboravi na svakodnevicu i na kratko pobudi maštu i neku prijatnu emociju.

Vladan Ranđelović je rođen u Nišu 1975. godine. Član je ULUS-a, do sada je imao više od 50 samostalnih izložbi, grupno je učestvovao na preko 160 izložbi u zemlji i inostranstvu i u brojnim likovnim kolonijama od kojih su pojedine međunarodnog karaktera. Dobitnik je nagrade za slikarstvo “Momčilo Mitić “1994. godine i priznanja za akvarel 2021. godine na 7. Bijenalu akvarela malog formata u Beogradu. Ranđelović ima zvanje docenta na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Valentina Stojčev

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar