U dimitrovgradskoj galeriji otvorena izložba Isidore Jovčić iz ciklusa „Transformacija tela“

Akademska umetnica slikarstva savremene umetnosti Isidora Jovčić iz Knjaževca predstavila je sinoć u galeriji „Metodi Meta Petrov“ svoja dela iz ciklusa „Transformacija tela“.

Na trećoj ovogodišnjoj postavci izložene su 22 slike koje su rađene kombinovanom tehnikom i tehnikama ulje na platnu i akvarel. Neka od ovih apstraktnih dela nosila su nazive poput „Bol“, „Hipertenzija“, „Amnezija“, „Haos“, „Harmonija“, „Zanos“…

Kako ova vrsta slikarstva zna da zbuni jer splet linija nekima može da ne izaziva nikakvu asocijaciju, cilj izložbe akademske umetnice je bio da navede posmatrače i ljubitelje umetnosti da na svoj način dožive i protumače njena dela i da uživaju u apsolutnoj slobodi apstraktnog.

„U slobodi svog duha ne želim da oponašam, kopiram ili da se ugledam na nekog, već da svoju individuu i slobodu prenesem na kvadratnim platnima ogromnog formata. Osim toga, bez nekog posebnog uzora svoje radove radim na način tako što pokušavam da svoja dela oživim, a samo platno posmatram kao živi organizam na kome mogu da vršim sva svoja istraživanja i da mu pristupim onako kako to želim – u potpunoj slobodi i sa potpunom slobodom načina izražavanja. Sa treće, lične strane, svoje strahove iz detinjstva koji su ostali do danas, a iz lične želje bavljenja medicinom i unutrašnjim ljudskim telom (latentnom estetikom) u mojim radovima dominiraju organi i predmeti vezani za unutrašnjost ljudskog tela“, navela je autorka.

Isidora Jovčić pripada mlađoj generaciji slikara ekspresionizma, enformela, i akcionog slikarstva. Rođena je 1993. godine u Knjaževcu. Njeno stručno zvanje je diplomirani dizajner i master likovni umetnik. Od 2016. godine do sada je imala preko dvadesetak kolektivnih i nekoliko samostalnih izložbi. Osim slikarstva interesuje se i za fotografiju, instalaciju, grafiku i dizajn.

Valentina Stojčev

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar