Krizni štab ublažio mere

Epidemijska situacija u Srbiji se poboljšava, pada broja preminulih i novozaraženih, a Krizni štab je doneo odluku o ublažavanju kovid mera, saopšteno je na sajtu Vlade. Od subote 12. marta se ukida važenje kovid propusnica, ali i ograničenje broja ljudi u zatvorenim prostorima. Ostaje preporuka nošenja maski u zatvorenim prostorima, a karantin je i dalje na snazi u trajanju od sedam dana.

Članica Kriznog štaba Darija Kisić je ukazala na to da je zabeleženo smanjenje svih parametara, od broja pregleda, do broja hospitalizovanih u odnosu na broj potvrđenih kovid slučajeva, kao i da su bolnice počele da se vraćaju normalnom režimu rada. Sve to je, prema njenim rečima, uslovilo da se dođe do ublažavanja svih protivepidemijskih mera.

“Od subote ukida se važenje kovid propusnica. Na skupovima u zatvorenim prostorijama ukida se limit broja osoba, tako da će svi bioskopi i pozorišta moći da rade po normalnom režimu”, precizirala je ona.

Navela je da je odlučeno da ostaje preporuka nošenja maski u zatvorenim prostorima, dok je karantin i dalje na snazi u trajanju od sedam dana.

Kisić je, kada je reč o putnicima u međunarodnom saobraćaju, rekla da mere ostaju na snazi, odnosno da su za ulazak u zemlju obavezni dokaz o vakcinaciji, dokaz o preležanoj bolesti ili odgovarajući serološki test.

Preporuka Nacionalnog komiteta za imunizaciju je uvođenje dodatne, četvrte, buster doze, za starije od 18 godina, koja može da se dobije pet meseci posle prve, a odnosi se, pre svega, na one koji su pod većim rizikom od težeg oboljenja, istakla je Kisić i dodala da je preporuka Komiteta i uvođenje buster doze za vakcinaciju dece od 12 do 18 godine, stoji na sajtu Vlade Srbije.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar