Stručno-metodološko uputstvo za vanrednu preporučenu imunizaciju protiv Covid-19 u Republici Srbiji

Stručno-metodološko uputstvo za vanrednu preporučenu imunizaciju protiv Covid-19 u Republici Srbiji izmenjeno je 11. marta i primenjuje se od 12. marta ove godine. Izmene se odnose na preporuku za primenu buster doze kod osoba uzrasta 12-18 godina i na primenu druge buster doze kod odraslih, navodi se u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Primena buster doze vakcine proizvođača Pfizer-BioNTech preporučuje se kod sve dece uzrasta od 12 do 18 godina, kod kojih je od davanja druge doze vakcine prošlo najmanje pet meseci.

Drugu buster dozu vakcine protiv Covid-19 mogu primiti sve osobe uzrasta 18 godina i starije, kod kojih je od davanja prve buster doze prošlo najmanje pet meseci, pri čemu se druga buster doza prvenstveno preporučuje kod:

– osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama koje su u okviru primovakcinacije primile samo dve doze vakcine i buster dozu nakon toga;

– osoba starijih od 60 godina;

– osoba zaposlenih u zdravstvenim ustanovima koje rade na poslovima prilikom kojih dolaze u kontakt sa pacijentima.

Ostavlja se mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao druga buster doza, kažu u Zavodu.

Izvor: Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ZZJZ Pirot

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar