Na “Gradini” sprečeno krijumčarenje mladunaca papagaja

Carinici su na graničnom prelazu “Gradina” u saradnji sa policijom sprečili pokušaj krijumčarenja 37 tek izleglih mladunaca papagaja, među kojima dva ptića pripadaju zaštićenoj vrsti ”Pyrrhura molinae”, navode iz Uprave carina.

U saopštenju se kaže da je prekršaj otkriven 12. aprila kada je na izlazu iz zemlje za detaljan pregled izdvojen ”golf” bugarske registracije, kojim je ka svojoj zemlji sam putovao 37-godišnji muškarac. On je prilikom susreta sa carinicima rekao da nema ništa da prijavi, a onda je već otvaranjem prtljažnika bilo jasno da je to daleko od istine. U gepeku su pronađene tri velike kutije sa ukupno 37 tek izleglih papagaja, za koje vozač nije imao apsolutno nikakvu propratnu dokumentaciju.

Većina otkrivenih ptica pripada vrsti ”Psittacula krameri” – plavih i belih nimfi ”Mali Aleksandar”, dok se dve jedinke zelobraznog papagaja ”Pyrrhura molinae” nalaze na CITES listi zaštićenih vrsta.

Ptići su u saradnji sa inspektorima Uprave za veterinu zbrinuti u zoološkom vrtu Jagodina, dok je putnik koji ih je krijumčario predat u dalju nadležnost policiji, stoji u saopštenju.

Izvor: carina.rs

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar