Narodna banka Srbije privremeno zatvorila 147 menjačnica

Narodna banka Srbije (NBS) započela je početkom marta kontrolu menjačnica u Srbiji na osnovu sopstvenih saznanja i pritužbi građana da kurs u menjačnicama nije u skladu s rasponom predviđenim odlukama Narodne banke Srbije, prema kojima prodajni kurs za evro ne može biti viši od zvaničnog srednjeg kursa važećeg na taj dan za više od 1,25%, a kupovni kurs ne može biti niži za više od 1,25%.

Za skoro dva meseca u Srbiji je kontrolisano 219 objekata, a privremeno je zatvoreno 147 menjačnica zbog toga što nisu radile u skladu s propisima. Najviše menjačnica zatvoreno je u Beogradu i Novom Sadu, ali i u Nišu, Vranju, Aleksincu i Dimitrovgradu, saopštava NBS.

Iz Narodne banke Srbije napominju da prema Zakonu o deviznom poslovanju za menjačnice koje ne postupaju u skladu s propisima NBS, propisana prekršajna odgovornost – za pravno lice predviđena je novčana kazna od 100.000 do 2.000.000 dinara, a za preduzetnika novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara.

Narodna banka Srbije od 1. januara 2019. godine kontroliše zakonitost obavljanja menjačkih poslova. Ukoliko u postupku kontrole utvrdi nezakonitosti, odnosno nepravilnosti, pored zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, koji se upućuje nadležnom prekršajnom sudu, NBS može doneti i rešenje o oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova ako utvrdi da ovlašćeni menjač nije izvršio nalog za otklanjanje nezakonitosti odnosno nepravilnosti koji mu je dat u postupku kontrole menjačkog poslovanja.

A. Todorov (izvor: NBS)

Foto: nbs.rs

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar