Isplata državne pomoći zaposlenima u prosveti i naučnim radnicima

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će u četvrtak i petak zaposleni u prosveti, kao i naučni radnici, dobiti pomoć od države od po 10.000 dinara. Naveo je da su danas novac dobili zaposleni u školama od posebnog interesa.

Prema njegovim rečima, u četVrtak će novac leći na račune zaposlenih u visokom obrazovanju i naučnim radnicima, a u petak zaposlenima u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Mali kaže da će ovaj vid pomoći dobiti više od 130.000 zaposlenih u sektoru obrazovanja, za šta je izdvojeno 1,6 milijardi dinara, i napomenuo da se država ne zadužuje kako bi isplatila navedenu pomoć.

Ministar finansija je istakao da država nastavlja da pomaže i privredi i građanima i da će od 16. maja biti otvoren portal za prijavu za novu pomoć od 100 evra mladima, koja će biti isplaćena u prva tri dana juna.

Najavio je da će se na sutrašnjoj sednici Vlade naći preporuka lokalnim samoupravama da se i zaposlenima u predškolskim ustanovama isplati jednokratna pomoć, jer su oni u njihovoj nadležnosti.

Govoreći o uvođenju novog sistema e-fiskalizacije, Mali je naglasio da je za potpuni prelazak na taj sistem ostalo još četiri dana i dodao da je predmet fiskalizacije približno 200.000 lokacija i više od 140.000 privrednih subjekata.

On je podsetio na to da se od 1. maja u javnom sektoru uvodi sistem e-faktura, pri čemu je naveo podatak da je 10.500 korisnika javnih sredstava, odnosno javnih preduzeća i lokalnih samouprava već u sistemu e-faktura.

Do kraja godine će i privatni sektor biti uključen, što će nam dati prostor da vraćamo PDV u roku od dan ili dva, rekao je ministar i dodao da je to bio jedan od glavnih zahteva privrede jer se na taj način unapređuje poslovno okruženje i konkurentnost privrede, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

A. Todorov (izvor: srbija.gov.rs)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar