Izložba „Via diagonalis“ u dimitrovgradskoj galeriji

U galeriji „Metodi Meta Petrov“ u Dimitrovgradu otvorena je izložba mozaika nazvana „Via diagonalis“. Izložbu čine postavke različitih motiva i tehnika 12 umetnika iz Srbije i 12 iz Bugarske, a autor izložbe je Petar Vujošević.

Prema rečima autora, mozaik je bila jedna od dominantnih tehnika u vreme kada je put Via diagonalis bio aktuelan i kad god je trebalo da se prikaže nešto što nadilazi običan život i običnog čoveka uvek je korišćena ova tehnika.

„U antici je mozaik postigao svoj vrhunac u njegovom umetničkom izrazu. Kasnije se to ponovilo u Vizantiji i onda je na neki način mozaik zamreo sve do polovine XX veka. Tada počinje ponovno interesovanje za mozaik i mogli bi smo reći da na nekoj evropskoj mozaičkoj sceni vrlo značajna mesta zauzimaju upravo ove dve mozaičke scene, a to su mozaičke scene Bugarske i Srbije. Zato me raduje da radimo jedan ovakav projekat baš na ovoj međi“ – rekao je Petar Vujošević.

U rimsko doba put koji je povezivao severne granice Rimskog carstva i Konstantinopolj nazvan je Via diagonalis. Put je polazio iz Beograda, tadašnji Singidunim, a stanice na tom putu su bile Niš (Naissus), Sofija (Serdika), Plovdiv (Philippopolis) i Jedren (Adrianopolis). Put je prolazio i kroz Dimitrovgrad.

Šesta ovogodišnja postavka u dimitrovgradskoj galeriji obuhvata 40-ak dela i ljubitelji likovne umetnosti mogu je pogledati u naredne dve sedmice.

Valentina Stojčev

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar