U Dimitrovgradu i Pirotu predstavljanje podataka o potrošnji državnog novca kroz javne konkurse

BIRN Srbija u partnerstvu sa Građanskim inicijativama i u saradnji sa Udruženjem građana “Emblema” iz Dimitrovgrada, organiziju u Dimitrovgradu i Pirotu završni događaj u okviru projekta „Javno o javnim konkursima“. Na tribinama će biti predstavljeni podaci o potrošnji više od 15 milijardi dinara kroz više od 1.700 javnih konkursa u sektorima javnog informisanja i medija, civilnog društva, kulture i omladine.

Javni konkursi su najvažniji izvor novca za brojne medije i organizacije civilnog društva. Ujedno, oni su i često osporavani model državnog finansiranja, zbog brojnih proceduralnih nedostataka i nenamenski potrošenog novca, kažu organizatori i ističu da će na najavljenim tribinama biti predstavljena nova, unapređena i otvorena baza podataka o javnim konkursima, koji su sprovedeni u 4 sektora u prethodne tri godine.

Pored toga biće reči i o:

– Kako je potrošeno 15 milijardi dinara državnog novca, ko su najveći dobitnici, a koji projekti su finansirani najvećim sumama novca;

– Šta znamo o organizacijama koje su nosioci projekata, koliko je njihov rad javan;

– Koliko je donacija, prihoda i rashoda prijavljeno u Agenciji za privredne registre;

– Na koji način smo dolazili do podataka i kakav je njihov kvalitet;

– Podaci za opštinu Dimitrovgrad, grad Pirot i Pirotski okrug.

Poseban segment događaja biće posvećen „otvorenim podacima“, novoj inicijativi koja bi mogla da doprinese olakšanom pristupu podacima u posedu institucija i odgovornijoj potrošnji državnog novca.

Tribina u Dimitrovgradu biće održana u četvrtak, 5. maja od 12:00 sati, u sali Edukativno-obrazovnog centra, a u Pirotu u petak, 6. maja od 12:00 časova, u sali Medija centra Doma kulture, a mogu prisustvovati svi zainteresovani građani.

P. Videnov

Foto: BIRN Srbija

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar