Postrojenje za sekundarnu separaciju otpada u Pirotu krenulo sa radom

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić sa saradnicima obišao je postrojenje za sekundarnu separaciju otpada koje je počelo sa radom u okviru Regionalne deponije Pirot. Vasić je najavio i realizaciju milionskih projekata koji će Pirot još više učvrstiti na ekološkoj mapi zemlje kao grad koji primenjuje evropske standarde u upravljanju otpadom, javljaju Pirotske vesti.

U izjavi za mediji gradonačelnik Pirota je rekao da je vrlo sam zadovoljan onim što je video, naglasivši da je oko tri godine rada, energije i truda uloženo da postrojenje počne da funkcioniše. Kaže da se izdvajaju sekudarne sirovine koje bi inače završile na otpadu čime se dobija više pozitivnih efekata i smanjuje količina smeća, a od nečega što se baca pravi se novac. Prema njegovim rečima postrojenje je samoodrživo i ide se korak dalje u postupak primarne separacije zajedno sa Komunalcem.

“Podelićemo ljudima kante i pokušaćemo da ih edukujemo da razvrstavaju otpad. Zatim idemo u projekat kompostane vredne 3,5 miliona evra gde ćemo biorazgradivi otpad pretvarati u biođubrivo koje je traženo na tržištu, što će dovesti do dodatnih ušteda i produženja životnog veka. Za širenje deponije na novu ćeliju potrebno nam je još 2,5 miliona evra“, rekao je Vasić i najavio da će se u narednom periodu ovde graditi solarna elektrana.

Medijima se obratio i direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov koji je kazao je da je ovaj dan veoma značajan.
„Ovim se još čvršće Grad Pirot i ceo okrug mapira na ekološkoj mapi Srbije kao veoma važna tačka, odgovorna sredina koja primenjuje evropske standarde, počev od primarne selekcije, sekudarne separacije, ulazimo u projekat u reciklažno dvorište za građevinski otpad. Od prošle godine smo vrlo ambiciozno ušli u projekte upravljanja ambalažnim otpadom i reciklažnim otpadom“ – kazao je direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov.

Izvor i foto: Pirotske vesti

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar