Delegacija konzulata Bugarske u Nišu posetila Leskovac

Delegacija konzulata Republike Bugarske u Nišu, koju je predvodio generalni konzul Dimitar Canev, posetila je Leskovac. Tom prilikom održana je konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao da je povod okupljanja projekat u kojem učestvuje Ekonomska škola „Đuka Dinić” kao jedna od šest škola u Srbiji koja je uspostavila saradnju sa Bugarsko–srpskim centrom sa sedištem u Vranju, javlja jugpress.com.

„U okviru saradnje sa Centrom škola će učestvovati u projektu „Bugarska ti pruža ruku – upoznaj je” koji je podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova Republike Bugarske, dok će u ovoj školi početi predavanja i radionice za učenike koji se bave borbom protiv nasilja i diskriminacije. Drugi deo realizacije projekta odnosi se na promociju evropskih vrednosti, promociju turističkih potencijala dveju susednih zemalja, kao i mogućnosti saradnje na polju obrazovanja, kulture, turizma i ekonomije. Nakon održanih radionica, predviđen je i takmičarski deo, a najbolji učenici će se naći na finalnom događaju koji je planiran za septembar u ambasadi Republike Bugarske u Beogradu. Siguran sam da će učenici Ekonomske škole ostvariti zapažene rezultate, jer je ova obrazovna ustanova oduvek važila za jednu od najboljih i zato je 2018. godine dobila Oktobarsku nagradu grada Leskovca.“

Generalni konzul Republke Bugarske u Nišu Dimitar Canev ističe da je glavni cilj ove posete da se otvori projekat koji realizuju Centar i škola.

„Već dve godine sam generalni konzul u Nišu i moj rad je usmeren ka uspostavljanju dobre saradnje Srbije i Bugarske. Nažalost, sutuacija sa pandemijom nije dozvolila mnoge aktivnosti, ali se sada otvorio novi prostor za sve to. Drago mi je što je leskovački muzej imao dobru saradnju sa gradom iz naše zemlje. Sada se otvaraju nove mogućnosti za prekograničnu saradnju u vrednosti od 38 miliona evra, verujem da je Leskovac spreman da učestvuje i aplicira sa adekvatnim projektima za dobijanje sredstava iz Evropske unije. Postoji internet stranica za sve zainteresovane za prekograničnu saradnju, a novost je da sada i privatnici mogu da apliciraju, a ne samo lokalne samouprave. Ako imate privrednog partnera u Bugarskoj, lako možete da konkurišete za razne oblasti iz ekonomije, turizma, svega onoga što je vezano za vrednosti Evropske unije. Projekti se podnose do kraja godine, a vremenski period trajanja je tri godine.“, objavljeno je na portalu jugpress.com.

Izvor: jugpress.com

Foto: iz albuma Darka Anačkova, predsednika Bugarsko-srpskog centra u Vranju

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar