Brnabić: Unapređenje ljudskih i manjinskih prava i nulta tolerancija prema diskriminaciji ciljevi kojima Srbija stremi

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predsedavala je sednici Saveta za nacionalne manjine, na kojoj je konstatovano da će novi Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, čiju izradu je podržala Evropska unija i Savet Evrope, pozicionirati Srbiju kao zemlju koja u potpunosti poštuje prava svih nacionalnih manjina, objavljeno je na zvaničnom sajtu Vlade Srbije,

Navodi se da je Brnabić, koja je i predsednica Saveta, ukazala na nekoliko tačaka koje će u narednom periodu biti od izuzetne važnosti, a na prvom mestu istakla završetak rada na izradi Akcionog plana, za koji se nada da će biti plod zajedničkog rada predstavnika svih nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Prema rečima premijerke, unapređenje ljudskih i manjinskih prava i nulta tolerancija prema diskriminaciji bilo koje vrste ostaju glavni ciljevi kojima Srbija stremi.

Kada je reč o Budžetskom fondu za nacionalne manjine, on i za ovu godinu iznosi 30 miliona dinara, a prioritetna oblast je kultura. Cilj konkursa će biti unapređenje i jačanje kulturno-jezičkog identiteta nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

Na sednici je bilo reči i tome da su izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina planirani u istom periodu kao i popis stanovništva, pa su predstavnici nacionalnih saveta smatrali da bi zbog toga bilo dobro da se ti izbori odlože i taj svoj predlog su predali predsednici Vlade.

U saopštenju stoji da je resorna ministarka Gordana Čomić, koja je i zamenica predsednice Saveta, rekla da će Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao alat nacionalnim savetima imati konsultacije sa svim nadležnom organima u vezi predloga Koordinacije. Čomić je dodala da je Ministarstvo posvećeno rešavanju svih problema nacionalnih manjina kroz dijaloge i jačanje međusobnog poverenja u duhu tolerancije, što će doprineti razvoju društva u celini.

Pored predstavnika nacionalnih saveta nacionalnih manjina, sednici u Vladi Srbije prisustvovali su i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva kulutre i informisanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, navodi se u saopštenju.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: lična arhiva Stefana Stojkova

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar