VIDEO: Delegacija Nacionalnog saveta bugarske manjine posetila mađarski Nacionalni savet u Subotici

Delegacija Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji, na čelu sa predsednikom Stefanom Stojkovim i predstavnicima obrazovnih, kulturnih i medijskih institucija, posetila je mađarski Nacionalni savet u Subotici.

Tokom susreta delegacija iz Bosilegrada, Dimitrovgrada i sela Zvonci upoznata je sa modelima i značajem saradnje lokalnih samouprava, institucija i saveta u oblasti obrazovanja, službene upotrebe jezika, kulture i informisanja.

U izjavi za medije predsednik mađarskog Nacionalnog saveta Jene Hajnal je istakao da ovaj Savet pored dobro izgrađene infrastrukture ima odličnu saradnju sa kulturno-obrazovnim ustanovama koje su od posebnog značaja za mađarsku nacionalnu zajednicu.

“Mi težimo da izgradimo kutke gde mađarska zajednica može da očuva svoj identitet, a posebna pažnja se pridaje jeziku jer mislimo da je jezik najbitniji i najznačajniji segment u našim životima. U Subotici imamo četiri jezika koji su u službenoj upotrebi, a to su mađarski, hrvatski, srpski i bunjevački i mi sa svim Nacionalnim savetima ovde imamo izuzetnu saradnju” – naveo je Hajnal.

Stefan Stojkov je još jednom podvukao da je saradnja između dva Nacionalna saveta veoma dobra i na visokom nivou.

“Mi imamo odličnu saradnju sa Nacionalnim savetom mađarske nacionalne manjine u Srbiji. Ona datira još iz vremena kada je doktor Angel Josifov bio na čelu Nacionalnog saveta bugarske manjine. Ta saradnja je bila uspešna i za vreme dok je predsednik Saveta bio Vladimir Zaharijev i sada kada sam ja predsednik. Zahvalni smo Nacionalnom savetu mađarske manjine na srdačnom gostoprimstvu, ali i Misiji OEBS-a u Srbiji koja je finansijski pomogla da se ova poseta realizuje” – naglasio je Stojkov.

Nakon obraćanja medijima, organizovana je panel diskusija na kojoj su pored Jenea Hajnala i Stefana Stojkova govorili još Zuzana Pavlikova, viša savetnica za pitanja nacionalnih manjina Misije OEBS-a u Srbiji i Emil Lulić, pravni savetnik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine koji je govorio o važnosti saradnje između lokalnih samouprava, ustanova i Nacionalnih saveta nacionalnih manjina u oblastima u kojima saveti imaju javna ovlašćenja.

Posle panel diskusije organizovan je rad u tematskim grupama gde su razmatrane aktivnosti, iskustva i smernice na polju obrazovanja, službene upotrebe jezika i pisma, kulture i informisanja.

Delegacija Nacionalnog saveta je tokom boravka u Subotici posetila predškolsku ustanovu i vežbaonicu “Vackor”, Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku, mađarske medije – RTV Panon, list Mađar So i nedeljnik Het Nap, gradski muzej, subotičku sinagogu, Gimnaziju za talentovane učenike “Deže Kostolanji” i sedište Nacionalnog saveta Mađara.

Posetu Subotici je organizovao Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine na inicijativu Stefana Stojkova uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Pogledajte izjave koje su medijima na početku susreta dali Jene Hajnal i Stefan Stojkov.

Novinar: Aleksandar Todorov
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
maj 2022.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar