Vođena tura “Zelena Jerma” 3. juna kroz Specijalni rezervat prirode Jerma

Regionalna razvojna agencija Jug, u saradnji sa EU info kutkom Niš u petak, 3. juna od 11:00 do 15:00 sati organizuje vođenu turu kroz Specijalni rezervat prirode „Jerma” pod nazivom “Zelena Jerma”. Vođeni obilazak Jerme deo je zvaničnog programa obeležavanja ovogodišnje EU zelene nedelje. a učešće je besplatno za sve učesnike, saoštava EU info kutak Niš.

U okviru ture “Zelena Jerma” učesnike očekuje šetnja sa vodičem kroz dolinu reke Jerme i diskusija o zaštiti njenog biodiverziteta, mogućnostima za razvoj održivog turizma u zaštićenom području, kao i modalitetima finansijske podrške EU kroz realizaciju Zelene agende za Zapadni Balkan i drugih evropskih fondova namenjenih zaštiti životne sredine. O tome će govoriti predstavnici Regionalne razvojne agencije Jug, dok će vodič ture biti Jovan Stefanović.

Okupljanje učesnika je u dolini Jerme kod manastira Svetog Jovana Bogoslova (Poganovski manastir), od 10:00 do 11:00 sati. Svi zainteresovani učesnici mogu se prijaviti putem mejla: [email protected].

Događaj “Zelena Jerma” (Greening Jerma) je odobren kao oficijalni partnerski događaj i potvrđen od strane Direktorata EU za zaštitu životne sredine.

Detalji događaja nalaze se i na internet stranici Evropske komisije: https://lnkd.in/gWFpA5Kd. Takođe, događaj je deo zvaničnog programa nacionalnog obeležavanja EU zelene nedelje koje organizuje Delegacija EU u Srbiji u saradnji sa brojnim nacionalnim i lokalnim partnerima kako bi se istakla najvažnija dosadašnja ulaganja i postignuća u sektoru zaštite životne sredine.

„EU zelena nedelja” ove godine se obeležava od 30. maja do 5. juna širom Evrope sa istim prioritetima – razvoj cirkularne ekonomije, postizanje “nultog zagađenja” i očuvanje biodiverziteta. „Zelena Jerma“ upravo i aktuelizuje pitanja zaštite prirode, biodiverziteta i održivi ekonomski razvoj zaštićenih područja.

Regionalna razvojna agencija Jug poziva sve zainteresovane učesnike, pre svega sa teritorije partnerskih opština Dimitrovgrad, Pirot u Babušnica, koje i “dele” teritoriju ovog zaštićenog područja da zajedno učestvuju u vođenoj turi, stoji u saopštenju EU info kutka Niš.

Izvor i foto: EU info kutak Nš

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar