Među prioritetima izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastale su se sa članovima Radne grupe zaduženim za praćenje sprovođenja Akcionog plana za Medijsku strategiju, sa kojima su razgovarale o sprovođenju tog plana i o prioritetima za naredni period, saopšteno je na sajtu Vlade.

Pored članova Radne grupe iz medijskih i novinarskih udruženja i iz državnih organa, sastanku su prisustvovali i šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Emanuele Žiofre, šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Jan Bratu i predstavnici Ambasade Kraljevine Norveške i Fondacije Konrad Adenauer, partnera koji su sarađivali na izradi strategije i akcionog plana.

Brnabić je izrazila zahvalnost svim učesnicima sastanka, posebno predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja, na ocenama i predlozima u vezi sa daljim sprovođenjem Strategije i Akcionog plana, i još jednom naglasila važnost nastavka dijaloga, koji je u zajedničkom interesu, navodi se u sapštenju.

Istakla je da prioriteti u narednom periodu moraju biti, pre svega, izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima, da taj proces treba da se ubrza i da se konsultacije nastave i u tehničkom mandatu Vlade. Pored tog zakona, premijerka je kao prioritet izdvojila i nastavak rada na izmenama Krivičnog zakonika u vezi sa pitanjima krivično-pravne zaštite novinara, kao i izmene i dopune Zakona o elektronskim medijima. Predsednica Vlade je, takođe, zamolila za pomoć partnere iz međunarodnih organizacija za izradu nedostajuće analize relevantnog medijskog tržišta.

Gojković je rekla da za Ministarstvo kulture i informisanja izmene i dopune pomenutih zakona ostaju apsolutni prioritet i dodala da je reč o izuzetno važnim dokumentima koji zahtevaju široku javnu raspravu.

Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja, koji su članovi Radne grupe, složili su se da je deo aktivnosti iz Akcionog plana urađen, ali da postoje kašnjenja u implementaciji. Zajednička ocena je da se posebno kasni sa usvajanjem izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju i medijima i da je jako važno da se taj proces ubrza.

Izmene i dopune tog zakona važne su i zbog pitanja projektnog sufinansiranja koje treba pažljivo regulisati, ali i zbog uspostavljanja socioekonomskog dijaloga radi boljeg profesionalnog i radnopravnog statusa novinara i medijskih radnika.

Prema oceni predstavnika medijskih i novinarskih udruženja, radna grupa koja je radila na izmenama i dopunama zakona imala je veliki broj članova što je uticalo na njenu efikasnost. Pored ovog, rečeno je da se kasni i sa izmenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima. Govoreći o pojedinačnim aktivnostima, kao dobar primer navedeni su projekti koje se odnose na oblast medijske pismenosti.

Kada je reč o aktivnostima koje nisu završene, predstavnici medijskih i novinarskih udruženja istakli su potrebu da se uradi sveobuhvatna analiza relevantnog medijskog tržišta koja sada nedostaje I pitanje preostalih odnosno nezavršenih privatizacija medija. U razgovoru je, takođe, istaknuta važnost pitanja sindikalnog organizovanja i radno-pravnog statusa novinara, kaže se u saopštenju.

Žiofre je ponovio da su sloboda medija i sloboda izražavanja od izuzetne važnosti za EU, dodavši da je veoma pozitivno to što je Medijska strategija doneta u inkluzivnom i transparentnom procesu, ali da je sprovođenje odloženo, posebno u pogledu važnih očekivanih zakonskih izmena. Prema njegovim rečima, zato je važno da Radna grupa nastavi da prati i usmerava implementaciju Akcionog plana i potrebno je da se taj proces ubrza, kako bi se ostvarile konkretne pozitivne promene.

Bratu je, takođe, naglasio važnost rada Radna grupa koja prati implementaciju Akcionog plana, imajući u vidu kašnjenja ali i činjenicu da će uskoro biti potrebno da se uradi novi akcioni plan za naredne godine.

Najavio je da će OEBS nastaviti da podržava aktivnosti na sprovođenju strategije i sve aktivnosti koje se zajednički sprovode na unapređenju bezbednosti i zaštite novinara. Ukazao je na to da je uvođenje SOS telefona za prijave pretnji i ugrožavanja bezbednosti novinara jedno od rešenja koje je pohvaljeno među članicama ove organizacije. Šef Misije OEBS-a u Srbiji je istakao i važnost Saveta za štampu za unapređenje medijske scene Srbije i dodao da će OEBS nastaviti da podržava rad tog tela.

Dogovoreno je da se u što kraćem roku održi novi sastanak u sličnom formatu na kojem će fokus biti na izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima, saopštila je Vlada Srbije na svom zvaničnom sajtu.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar