Šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Jan Bratu posetio Bosilegrad

Delegacija Misije OEBS-a u Srbiji na čelu sa ambasadorom Janom Bratuom posetila je opštinu Bosilegradu.

Goste su hlebom i solju dočekali predsednik opštine Vladimir Zaharijev, zamenik predsednika tefan Stojkov i predstavnici obrazovnih i kulturnih institucija, nakon čega je folklorni sastav SD „Mladost“ izveo splet igara iz bosilegradskog kraja, javlja Radio Bosilegrad.

Nakon sastanaka sa predstavnicima opštinskog rukovodstva, delegacija je posetila Prihvatni centar za migrante u Bosilegradu, hram Svete Trojice i nekadašnju crkvenu školu u selu Izvor.


„Cilj naše posete je upoznavanje sa radom Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine, ali i sa najvažnijim temama za razvoj opštine. Postigli smo dogovor o budućoj saradnji, a realizacija nekih od planova počinje već sledeće sedmice. Ovo je moja prva poseta Bosilegradu, ali ne i poslednja“, izjavio je šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Jan Bratu.

„Razgovarali smo o pomoći oko organizovanja biznis foruma sa investitorima iz Evrope, o finansijskoj pomoći za obnovu objekta u kojem je nekada bila smeštena crkvena škola u selu Izvor i za festival `Bosilegradsko krajište peva i igra` i o drugim projektima od važnosti za našu opštinu“, rekao je Vladimir Zaharijev.


Prema rečima Stefana Stojkova, Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine u Srbiji ima dugogodišnju saradnju sa Misijom OEBS-a, koja je intenzivirana njihovom finansijskom podrškom posete predstavnika našeg Nacionalnog saveta, obrazovnih, kulturnih i medijskih institucija iz opština sa većinskim bugarskim stanovništvom Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine u Subotici prošle nedelje. Najavljena je poseta predstavnika mađarskog Nacionalnog saveta Bosilegradu krajem jula ili početkom avgusta, što će takođe biti podržano od strane Misije OEBS-a.

Na sastanku je dogovoreno da se opština Bosilegrad uključi u proces Misije OEBS-a „Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave“, koji predstavlja principe, standarde i primere dobre prakse u obavljanju javnih funkcija, objavljeno je na zvaničnom sajtu Radio Bosilegrada.

J.P.

Izvor i foto: NRTV-Bosilegrad

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar