Članovima đačkog parlamenta predstavljen projekat „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“

U opštinskoj sali susreli su se predstavnici Skupštine opštine sa članovima đačkog parlamenta osnovne škole “Hristo Botev” predvođeni nastavnicom građanskog vaspitanja Slađanom Ivanov. Učenicima je predstavljen projekat „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i podeljene su im publikacije „Odgovorno vlasništvo“, „Napušten pas, prijatelj za vas“, „Moj pas, moja odgovornost“ i „Udomi psa, usreći i sebe i njega“.

Gostima iz osnovne škole obratili su se Zoran Đurov, predsednik Skupštine opštine Dimitrovgrad i njegov zamenik Branislav Vasov. Doktor veterinarske medicine Aleksandar Georgiev održao je predavanje na temu usvajanja pasa iz prihvatilišta i upoznao učenike sa problemima pasa koji se slobodno kreću.

„Cilj ovog projekta je podizanje svesti građana da za pse koji slobodno lutaju gradom možemo da učinimo vrlo malo, a da to njima puno znači. Znamo da su svuda u svetu problemi psi koji slobodno lutaju, a mi možemo to rešiti na jednostavan način. Svako od nas bar jednom u životu ima priliku da udomi psa i da shvati da je to prijatelj koji mu ostaje za ceo život“ – rekao je Branislav Vasov, zamenik predsednika Skupštine opštine.

Prema rečima Aleksandra Georgieva, koji je i poslovođa u Azilu za napuštene životinje JP „Komunalac“, najveći razlog što imamo pse lutalice je neodgovorno vlasništvo, a problem je njihovo nekontrolisano parenje i migracija pasa koji predstavljaju opasnost.

„Pas deci daje sigurnost, prijateljstvo, socijalizaciju, poverenje i razvija humanost. Deca koja se druže sa psima mnogo ređe obolevaju od psihičkih bolesti, zato što su od malih nogu socijalizovana i imaju veliku podršku“, kaže Georgiev.

Projekat „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ pruža podršku Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u procesu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa Evropskom unijom i međunarodnim standardima u oblasti zdravlja životinja, biosigurnosnih mera i dobrobiti životinja. Ovaj projekat finansira Evropska unija.

Valentina Stojčev

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar