VIDEO: Štampani mediji na bugarskom jeziku u Srbiji

U okviru projekta “Sloboda izražavanja, uloga u demokratskom društvu i održivost medija na bugarskom jeziku na jugoistoku Srbije”, Internet Portal FAR realizuje serijal emisija o štampanim, elektronskim i onlajn medijima na bugarskom jeziku. Javnosti će biti ukazano na probleme, izazove, medijsku slobodu, uticaj vlasti na uređivačku politiku, kao i na kvalitet medijskih sadržaja, održivost i finansiranje medija na bugarskom jeziku i njihovoj ulozi u demokratskom društvu na značaj objektivnog i profesionalnog manjinskog informisanja.

U prvoj emisiji predstavljamo štampane medije.

List Bugara u Srbiji “Novo Bratstvo” sa sedištem u Nišu postoji od 2016. godine i naslednik je lista “Bratstvo” koji datira od 1959. godine. Osnivač ovog nedeljnika je Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine.

“Bjuletin” je časopis čiji je izdavač udruženje građana Kulturno-informativni centar bugarske nacionalne manjine “Bosilegrad”. To je periodično izdanje na bugarskom jeziku koje izlazi od 1998. godine.

Časopis “Vizija” na bugarskom jeziku je dvomesečnik koji izlazi od 2018. godine. Njegov osnivač je udruženje građana “Obzor” iz Dimitrovgrada.

Časopis za decu i mlade “FARČE” je dvomesečnik na bugarskom i srpskom jeziku koji postoji od 2020. godine. Osnivač je udruženje građana “Emblema” iz Dimitrovgrada.

U emisiji govore glavni i odgovorni urednici štampanih medija na bugarskom jeziku u Srbiji.

Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media & Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.

Produkcija: Internet Portal FAR
2022.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar