Svečanost „Majko le Stara planino“ povodom 25 godina filmskog stvaralaštva Vladimira Manića

Povodom 25 godina filmskog stvaralaštva Vladimira Manića u dimitrovgradskoj biblioteci održana je svečanost pod nazivom „Majko le Stara planino“. Ljubitelji prirode i Stare planine su imali priliku da pogledaju Manićeva ostvarenja u kojima je prikazao beskrajnu lepotu ove planine i bogati svet flore i faune.

Voditelj ovog događaja, glumac Dragan Tričković iz Niša, govorio je o autoru i njegovim delima kroz umetničke tekstove. Muzičke numere izvodio je Aleksandar Vasov, a publici osim inserta iz ostalih filmova prikazan je i najnoviji film „Blaga staroplaninske riznice“.

„Stara planina je moja velika ljubav. Obišao sam Staru planinu uzduž i popreko, uglavnom sam išao pešice, snimao sam mnoge prizore iz života životinja, ptica, prikupio veoma vredne materijale, mnogo toga što je nekad bilo na Staroj planini, a sada nestaje, pre svega, naselja, ljudi, ta velika stada što su nekad bila, a sada ih više nema. Posebna vrednost ovih materijala je onaj deo koji je sniman skrivenom kamerom – snimanje životinja i ptica. Trebalo mi je mnogo vremena i mnogo strpljenja, izlaganje mnogim opasnostima, ali to je jedna velika strast i velika ljubav prema planini gde sam odrastao, zbog toga i ovaj program nosi naziv „Majko le Stara planino“ – izjavio je Vladimir Manić.

Filmovi Vladimira Manića, učitelja iz Niša, koriste se kao nastavna sredstva u mnogim školama u Srbiji. Ministarstvo prosvete je njegov film „Visok“ proglasilo nastavnim sredstvom, a fotografije su našle svoje mesto u školskim udžbenicima i stručnim časopisima. On veruje da je njegova dužnost da kao učitelj svoje đake zarazi ljubavlju prema prirodi i umetnosti.

Manić je dobitnik značajnih nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima dokumentarnih filmova.

Na svečanosti je prisustvovao i poznati televizijski voditelj i autor emisije “Sasvim pririodno” Jovan Memedović.

Organizatori ovog kulturnog događaja su Udruženje „Orlov let“ i Narodna biblioteka „Detko Petrov“ iz Dimitrovgrada.

Valentina Stojčev

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar