VIDEO: Dimitar Canev – Medijska sloboda je jedna od osnovnih evropskih vrednosti

Povodom brutalnog fizičkog napada na novinarsko-snimateljsku ekipu Bugarske nacionalne televizije (BNT) i ekološke aktiviste iz Srbije i Bugarske, koji se 14. juna dogodio u okolini Bosilegrada, u blizini rudnika “Podvirovi” u selu Karamanica, FAR je razgovarao sa generalnim konzulom Republike Bugarske u Nišu Dimitrom Canevim, koji je najoštrije osudio ovaj incident.

„Medijska sloboda je jedna od osnovnih evropskih vrednosti. Pravo novinara da pronađu objektivnu istinu u državama članicama i zemljama koje su na putu evropskih integracija je sveto. Slučaj je veoma neprijatan i ovom prilikom želim da kažem da Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske i ja lično najoštrije osuđujemo ovaj incident. Nadamo se da će srpske vlasti sprovesti brzu istragu o ovom slučaju i da će počinioci biti kažnjeni u skladu sa zakonom. Želim da istaknem da su počinioci poznati i oni se mogu videti na snimcima na našoj nacionalnoj televiziji“ – rekao je Canev.

FAR kao medij je odmah reagovao i obavestio sva novinarska udruženja u Srbiji o ovom incidentu i najoštrije osudio brutalni fizički napad na ekipu Bugarske nacionalne televizije u Srbiji.

Generalni konzul je pozdravio ekipu FAR-a za adekvatnu reakciju i ulogu koju je imao u obelodanjivanju ovog slučaja.

Pogledajte intervju sa generalnim konzulom Dimitrom Canevim.

Novinar: Petar Videnov
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
jun 2022.

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar