Pala Vlada Kirila Petkova, bugarski parlament izglasao nepoverenje

Opozicija, koju čine GERB, Pokret za prava i slobode, „Vazraždane“ i „Postoji takav narod,“ uspela je da sruši Vladu premijera Kirila Petkova, što je prvo uspešno izglasavanje nepoverenja Vladi u najnovijoj istoriji Bugarske. 123 narodna poslanika od ukupno 239, glasala su „protiv“ Vlade, 116 je glasalo „za“, a uzdržanih nije bilo, javlja BNR.

„Bilo mi je čast da vodim Vladu koju su srušili Deljan Peevski, Bojko Borisov, Slavi Trifonov i Eleonora Mitrofanova“, izjavio je Kiril Petkov odmah po objavljivanju rezultata glasanja i dodao da je tokom proteklih šest meseci uložio velike napore da spreči korupciju i brani bugarske, a ne tuđe interese.

Predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi Kirila Petkova podnela je poslanička grupa GERB-SDS.

U skladu sa Ustavom Republike Bugarske, stranka Kirila Petkova ima dodatnu priliku da formira novu Vladu, a ukoliko ne uspe da je sastavi, mandat se dodeljuje prvoj sledećoj političkoj snazi. Ako se Vlada ni tada ne formira, treći mandat se uručuje parlamentarnoj grupi po izboru predsednika zemlje. Međutim, nije određen konkretan rok u kome šef države mora da uruči mandat prvoj političkoj snazi. Ukoliko svi ti pokušaji ne budu dali rezultate, predsednik mora da raspusti parlament, da imenuje prelaznu Vladu i raspiše prevremene izbore.

Izvor: BNR

Foto: parliament.bg

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar