Veče stvaralaštva Ratka Stavrova „Sistematizacija gradiva“

U Narodnoj biblioteci „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu održano je veče stvaralaštva književnika Ratka Stavrova pod nazivom „Sistematizacija gradiva“.

Na književnoj večeri osim njegovog kniževnog opusa prikazane su i fotografije koje je sam autor stvorio. Iako je on majstor pisane reči, fotografije su mu velika ljubav i strast, kaže Stavrov i dodaje da fotografije ne snima slučajno već nastoji da ih snimi smatrajući da će time nekome nešto reći. Razne emocije iz raznih država zabeležene su fotografijama, među kojima su i slike iz njegovog rodnog Splita.

„Dva najteža izazova za čoveka su: Kako živeti sa drugačijim od sebe i kako spojiti potrebu za promenom i za trajanjem? Kako da ti večito imaš 19 godina u nekom aspektu, a u nekom drugom da ideš napred. Mislim da umetnost može spojiti promenu i trajanje“ – rekao je Stavrov.

„Da putujem sa dobrim saputnicima. Saputnik je važniji od puta, a put je tu uvek, saputnik nije, jer dobar saputnik plemeni sve, najgori pejzaž učini najlepšim, a važi i obrnuto. Loš saputnik nekako sve upropasti. Mislim da sam dotle stigao, do jedne potrebe da imam saputnika koji će da napravi to što vidimo da vidimo još lepše“ – rekao je autor.

Ratko Stavrov je rođen u Splitu 1963. Stanovao je na raznim mestima. Sa ove tačke gledišta nije baš siguran gde je živeo. Dakle, Split, Smederevo, Sarajevo, Beograd, Dimitrovgrad. Završio je 1987. godine studije srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti. U međuvremenu je ostao bez jezika, koji je sada prinuđen da stalno posuđuje, a književnost koju je učio zove se drugačije. Zaposlen je u Gimnaziji u Dimitrovgradu. Piše prozu i poeziju, koje s vremena na vreme objavljuje. U prethodnih dvadesetak godina izdao je devet knjiga (od kojih su dve zajedničke). Pošto nema strpljenja za pecanje, hobi mu je vođenje radio-emisija. Bavi se fotografijom i popularizacijom književnosti, filma i muzike.

V. Stojčev

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar