Počelo polaganje završnog ispita

Đaci danas polažu test iz maternjeg jezika, sutra iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, jer je tako odlučeno iz bezbedonosnih razloga.

Ministar prosvete Branko Ružić poželeo je đacima da budu pribrani, staloženi i da polaganje testova ne dožive kao traumatično iskustvo.

Ružić ističe da su pripadnici MUP-a uložili ogroman trud da 522 objekta tri dana budu obezbeđena u skladu s protokolom. Pripremili smo se za sve varijante da ova tri dana proteknu regularno i sve prođe u najboljem mogućem redu, rekao je ministar.

Preliminarni rezultati testa biće objavljeni u petak 1. jula, a istog dana učenici mogu da podnesu žalbu, elektronski ili u svojoj osnovnoj školi. Nakon toga, 5. jula biće objavljeni konačni rezultati.

I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost za neograničeni broj izmena i dopuna do 6. jula, a roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Takođe, i upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala. Povezivanjem sa sistemom zdravstva prvi put je omogućen i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić (arhiva FAR-a)

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar