Prvi dan polaganja završnog ispita protekao u najboljem redu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da je prvi dan završnog ispita 27. juna, tokom kojeg su učenici osmog razreda polagali test iz srpskog, odnosno, maternjeg jezika, protekao u najboljem redu.

U saopštenju se navodi da je test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, polagalo 63.408 učenika, što je 99,5 odsto od ukupnog broja prijavljenih đaka.

U skladu sa operativnim planom, koji je izrađen radi nesmetanog i bezbednog sprovođenja završnog ispita u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, učenici su ove godine završni ispit polagali u 522 škole.

Učenici danas polažu test iz matematike, dok će u sredu, 29. juna od 9:00 časova rešavati kombinovani test. Pitanja je, kao i svake godine, pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, pri čemu su testovi štampani na srpskom i na jezicima osam nacionalnih manjina.

Ove godine testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja i manji broj pregledača. Uvedeno je dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena svaka mogućnost pristrasnosti, jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju.

I ove godine sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole, kao i upis u srednju školu obavljaće se bez podnošenja ijednog papira, jednim logovanjem na portalu mojasrednjaskola.gov.rs, dok je za one koji ne iskoriste prednost onlajn opcije, listu želja moguće podneti u papirnom obliku.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće dostupni na portalu Moja srednja škola u petak, 1. jula, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 5. jula.

Lista želja će moći da se podnese, takođe, putem portala Moja srednja škola do 6. jula, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna.

Za one koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja, lista želja se može podneti u papirnom obliku u školama 6. i 7. jula.

Roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, dok je upis od 14. do 20. jula, dodaje se u saopštenju.objavljeno je na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić (arhiva FAR-a)

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar