VIDEO: Predstavljena knjiga “Godišnjak, 2020 – 2022” KK “Dimitrovgrad”

U prostorijama Edukativno-obrazovnog centra u Dimitrovgradu predstavljena je knjiga “Godišnjak, 2020 – 2022” u izdanju Košarkaškog kluba “Dimitrovgrad”. Autor ove publikacije je novinar, publicista i teatrolog Slobodan Bane Krstić.

U knjizi su obrađeni podaci sa odigranih utakmica, kao i izjave igrača, trenera i čelnih ljudi Košarkaškog kluba “Dimitrovgrad”, a sagledano je i sve što se zbivalo na parketu i van njega u dvosezoni 2020/21 i 2021/22 u Prvoj muškoj regionalnoj ligi – grupa Istok.

Vidno mesto u “Godišnjaku” posvećeno je predstavljanju monografije “Caribrodski hram košarke – 75 godina košarke u Caribrodu / Dimitrovgradu” čija promocija je održana 25. juna 2021. godine u Centru za kulturu. Ta sportsko-književna manifestacija pobudila je veliko interesovanje ne samo domaćih košarkaša svih generacija, sportskih delatnika i ljubitelja košarke, već i mnogih uglednih bivših i sadašnjih košarkaša i funkcionera iz Pirota, Niša, Beograda, Bugarske i Srbije.

U ovoj publikaciji se može pročitati informacija o gostovanju košarkaša beogradskog Partizana u Caribrodu, 1946. godine. Za tom vešću sam autor je tragao 22 godine, tražeći je isključivo na sportskim stranicama svih tadašnjih listova, a ona je objavljena prvi i jedini put u Bratstvu, listu bugarske nacionalne manjine u Srbiji 1. jula 1996. godine.

Iz “Godišnjaka” se mogu saznati i druge informacije iz rada kluba, dobre i loše, nažalost , i tužne. U periodu od 2020. do 2022. godine preminuli su nekadašnji košarkaši Predrag Dragan Dimitrov Duruz i Georgi Josifov Đoka, dugogodišnji član Upravnog i Nadzornog odbora kluba Slavča Dimitrov i Delča Gigov, koji je neprekidno 40 godina obavljao važne funkcije i poslove u klubu. Svako je od njih ostavio trag u istoriji dimitrovgradske košarke, ali i u javnom i društvenom životu sredina u kojima su živeli, stvarali i prerano završili zemaljski život.

Na promociji knjige govorili su Vasil Velčev, predsednik Košarkaškog kluba “Dimitrovgrad” i Zoran Gerov, član Upravnog odbora ovog sportskog kolektiva.

Pogledajte detalje u video zapisu.

Novinar: Aleksandar Todorov
Snimatelj i montaža: Stefan Pavić
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
jun 2022.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar