Vlada Srbije odredila maksimalne cene životnih namirnica i naftnih derivata

Vlada Srbije donela je Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je određena maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera od 96,99 dinara po kilogramu za sva pakovanja, a UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti od 113,99 dinara po litru.

Navodi se da maksimalna proizvođačka cena šećera za pakovanja od kilogram, pet kilograma i 10 kilograma ne sme prelaziti 80 dinara po kilogramu, a za sva ostala pakovanja je određena najviša cena od 88 dinara za kilogram.

U Uredbi je navedeno kako trgovci na veliko moraju da plasiraju šećer trgovinama na malo u roku do 15 dana od zaključenja kupoprodajnog ugovora i da proizvođači šećera ne smeju isporučivati ovu namirnicu u količinama manjim od prosecnih u poslednjih 12 meseci.

Uredbom je propisano da će cene brašna tip 400 i tip 500, jestivog ulja i svinjskog mesa od buta ostati na nivou od 15. novembra prošle godine.

Ograničenje cena se ne odnosi na snižene cene rasprodaja, sezonskih sniženja ili akcijskih prodaja, ukoliko su bile na snazi 15. novembra 2021. godine, već na redovne cene, odnosno cene pre sniženja.

Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica doneta je zbog zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena roba ograničenih Uredbom, koje su izuzetno važne za snabdevanje potrošača, a prevashodno ugroženih kategorija, stoji u saopštenju Vlade.

Ograničene cene naftnih derivata na snazi do kraja jula

Na sednici Vlade doneta je i Uredba o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte i predviđeno je da ona važi do 31. jula. Takođe, usvoje je Odluku o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590. Ova Odluka doneta je u cilju sprečavanja potencijalne nestašice ovog proizvoda, prouzrokovane globalnim poremećajem na tržištu derivata nafte, a u cilju obezbeđenja sigurnog snabdevanja tržišta Srbije derivatima nafte.

Na sednici Vlade donet je i Zaključak o saglasnosti da Republička direkcija za robne rezerve izvrši kupovinu do 131.000 tona merkantilne pšenice rod 2022. godine po ceni od 40 dinara po kilogramu (u cenu je uračunat PDV), objavljeno je na zvaničom sajtu Vlade Srbije.

Izvor: RTS / srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar