Polaganje male mature proteklo regularno, na završni ispiti izašlo 64.358 učenika

Vlada saopštila je danas da su završni ispit i uvid u rezultate na portalu Moja srednja škola ove godine po prvi put prošli bez problema. Nakon značajnih unapređenja u procesu sprovođenja male mature, na kojima Vlada Srbije sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarijom za IT i eUpravu radi prethodnih godina, ove godine je sve proteklo regularno i bez ijednog propusta, objavljeno je na sajtu Vlade.

Ove godine je na završni ispit ukupno izašlo 64.358 učenika. Rezultati završnog ispita objavljeni su na portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs) i dostupni su na uvid roditeljima od četvrtka, 30. juna, od 20:00 časova.

Od 20:00 časova 30. juna do 18:00 časova 3. jula, 27.184 jedinstvenih ulogovanih korisnika pogledalo je rezultate završnog ispita preko portala Moja srednja škola.

Na ovom portalu, preko šifre učenika, 133.469 korisnika je videlo rezultate. Ukupan broj podnetih prigovora na rezultate prvostepenoj komisiji je 4.264, a do promena bodova došlo je u 1.337. Drugostepenoj komisiji upućeno je 669 prigovora, a usvojeno 109.

Digitalizovane testove završnog ispita, kojih je bilo ukupno 185.681, pregledalo je ukupno 4.128 nastavnika, a obuku za pregledanje testova prošlo je ukupno 12.858 nastavnika.

Prvi put ove godine učenicima je omogućena i priprema za završni ispit preko funkcije eVežbaonica na portalu Moja srednja škola. eVežbaonica, koju je dostupnom učinio Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja, puštena je u funkciju 10. juna i do 30. juna je urađeno skoro 300.000 testova, odnosno približno šest miliona zadataka.

Kao što je ranije najavljeno, i ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost za neograničeni broj izmena i dopuna do 6. jula, a roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Takođe, i upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala. Povezivanjem sa sistemom zdravstva prvi put je omogućen i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.

U ovaj jedinstven projekat, koji podrazumeva unapređenje procesa realizacije završnog ispita i uspostavljanje portala Moja srednja škola, koji građanima omogućava niz elektronskih usluga za potpuni onlajn upis učenika u srednju školu, Vlada Srbije je sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu do sada uložila više od 49 miliona dinara, stoji na sajtu Vlade Srbije

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Foto: mnp.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar