Dimitrov: Povući ćemo mehanizaciju sa puteva, dok građani ne potpišu da neće tužiti opštinu

U skupštinskoj sali Opštine Dimitrovgrad održan je prvi sastanak Saveta za brigu o selu na kome su pored predsednika mesnih zajednica prisustvovali i predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov i predsednik lokalnog parlamenta Zoran Đurov. Glavna tačka na dnevnom redu odnosila se na tužbe građana koje su podnete protiv Opštine Dimitrovgrad zbog neisplaćene nadoknade za ekproprijaciju zemljišta.

Povodom velikog broja tužbi u najavi za faktičku ekproprijaciju i na osnovu onoga što šta se dešavalo u opštinama Babušnica, Svrljig i Vlasotince, predsednik opštine Vladica Dimitrov je u izjavi za medije rekao da je sramota i advokata koji su našli rupe u zakonu da se bogate na račun malih lokalnih samouprava na račun građana koji su zavedeni. Sramota je i tih geometara koji, kako kaže, snimaju teren i naplaćuju ozbiljne sume i veštaka, a delom je, prema njegovim rečima, sramota i samih sugrađana koji potpisuju punomoćja i uopšte ne razmišljaju da time tuže sopstvenu opštinu i seku granu na kojoj sede.

Dimitrov je kazao i da opština neće imati sluha za ovakvo postupanje advokata i da neće dozvoliti da se iz budžeta novac preliva u nihove džepove i dodao da nije normalno da advokati idu od kuće do kuće i govore građanima da mogu da zarade novac ukoliko im potpišu punomoćja. Navodi da je to neetičko postupanje i opština je tu Advokatsku kancelariju prijavila disciplinskom tužiocu Advokatske komore u Nišu.

“Mi smo poslali molbu Ministarstvu pravde za zakazivanje sastanka povodom rešavanja problema masovnih tužbi protiv opštine Dimitrovgrad, ali ćemo iskoristiti i predstavnike opština Svrljig, Vlasotice i Babušnica koji imaju trenutno isti problem, a to je da održimo jedan razgovor sa predstavnicima nadležnog ministrstva i da probamo da ukažemo na ovaj problem koji će se desiti u svim lokalnim samoupravama u Srbiji jer katastar apsolutno nigde nije stopostotno uređen. Zahtevaćemo i da se izmeni član Zakona o parničnom postupku i da se pre bilo kakve tužbe građani prvo upute na pravobranilaštva i da probaju mirnim putem da dođu do rešenja problema. Mi imamo sada jednu nakardnu situaciju, da prvo stignu tužbe opštini Dimitrovgrad, pa se tek onda upoznajemo sa problemom. Što se tiče samih meštana, ja ih molim da povuku sve svoje potpise i da konsultuju naše pravobranioce, jer u protivnom ako opština bude blokirana ni oni neće imati ništa od toga. Mi ćemo povući našu mehanizaciju tamo gde se saniraju putevi, sve dok se svi ne potpišu da neće tužiti opštinu” – naveo je Dimitrov.

Predsednik mesne zajednice Kusa Vrana Goran Todorov je istakao da je zaprepašćen postupcima meštana da tuže opštinu Dimitrovgrad i dodao da je odmah reagovao i razgovarao sa njima kako bi povukli svoje tužbe, da ne bi blokirali lokalnu samoupravu.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar