Petrovdan – tradicija i običaji

Pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar 12. jula obeležavaju Petrovdan, veliki praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.

Sveti apostoli Petar i Pavle se u hrišćanstvu smatraju prvim propovednicima i učiteljima novozavetne vere i zaslužni su, prema predanju, za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.

Apostol Petar je bio ribar i prvi od hristovih učenika koji je izrazio nepokolebljivu veru u Hrista. Kao episkop propovedao je u Palestini, Siriji, Maloj Aziji i Antiohiji i smatra se piscem dve poslanice u crkvin poznate kao Saborne Petrove poslanice, koje su pridružene Novom zavetu.

Apostol Pavle je bio farisej pošavši za učenjem sina božijeg i postao jedan od najvećih propovednika i teologa prve hrišćanske crkve. Oko deset godina je bio mlađi od Hrista sa kojim se nikada nije sreo, Oba svetitelja pogubio je u Rimu veliki progonitelj hrišćana car Neron.

U crkvi svetog Petra i Pavla u Rimu čuvaju se verige svetog Petra kao znamenje snage svetitelja u koje ga je okovao car Irod, a koje su, kako predanje kaže, same spale sa ruku i nogu svetitelja na pojavu anđela Božjeg.

Petrovdanskim slavljem završava se Petropavlovski post i počinje pričest vernika koji su poštovali pravila predviđena kanonom Svete Crkve i važno je tog dana prisustvovati prazničnoj liturgiji u hramovima.

Tradicija i običaji

Postoji verovanje da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst.

Praznovanje Petrovdana, prema narodnom običaju, počinje veče pre, kada se pale lile. simbol nekadašnjeg progona hrišćana. To su buktinje od mlade kore divlje trešnje ili breze na mestima gde se narod okuplja, na trgovima i raskršćima.

Običaj je da se na Petrovdan jedu jabuke, poznatije kao petrovače ili petrovke koje dozrevaju u ovom periodu godine. U pojedinim krajevima se mese kolači sa jabukama, a prvim susedima se na poklon daju jabuke.

Jedan od tradiionalnih običaja na selu je da se u jutarnjim satim stoka prska vodom kako bi bila zdrava, a stočari pletu vence i stavljaju ih stoci na rogove.

Devojke koje su na Ivanjdan 7. jula posadile žito, na Petrovdan gledaju kako je izraslo. Ako su izrasle klice koje su se savile kao prstenovi, ove godine će se udati i stupiti u bračnu vezu.

U crkvenom kalendaru ovaj praznik je obeležen crvenim slovom, te se ne počinju nikakvi teži fizički poslovi, ne radi se u polju i ne uprežu konji u kola.

U Srbiji se Petrovdan proslavlja se kao krsna slava, u dimitrovgradskom kraju kao imendan, u selima Dragovita, Vlkovija i Slivnica kao seoska slava, a 12. jul je i Dan malinara.

Pripremio: Petar Videnov

Foto: Vladimir Krojf Zahariev

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar