Ministar finansija najavio povećanje minimalne zarade i penzija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će Vlada Srbije učiniti sve što je neophodno da od 1. januara minimalna zarada bude povećana sa sadašnjih 35.000 na 40.000 dinara i najavio da će penzioneri prvo uvećanje primanja, od ukupno dva, imati 1. novembra od devet odsto.

Mali je u izjavi za Tanjug rekao da će se to povećanje odraziti i na ostale plate i otvoriti veoma veliki prostor kod poslodavaca, zbog čega će država teret tog povećanja preuzeti na sebe. Napomenuo je da će taj iznos, koji bi poslodavci dali za povećanje minimalne zarade radnicima, opet pokriti država kroz povećanje neoporezivog dela dohotka i kroz smanjivanje nekih doprinosa, a poslodavce to ništa neće koštati, te će korist imati zaposleni u Srbiji.

Ministar finansija je najavio i povećanje penzija od ukupno 19,1 odsto naredne godine u odnosu na ovu, s tim što će od 1. novembra ove godine biti povećanje za 9 odsto, a od 1. januara dodatnih 11,2 odsto, naglasivši da će prosečna penzija naredne godine biti 310 evra, a danas je 265 evra.

Naveo je da će sa planiranim povećanjem minimalca i plata u javnom sektoru naredne godine, prosečna plata iznositi 710 evra, a u drugoj polovini 2023. godine i veća, saopšteno je na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar