Apel Sektora za vanredne situacije: Ne palite vatru na otvorenom!

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apeluje na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenim prostorima, u šumi i po obodima šuma, zbog opasnosti širenja požara koji može da ugrozi živote građana i da nanese velike materijalne štete.

U saopštenju se navodi da su samo u toku juna i jula ove godine evidentirana 4.982 vanredna događaja, od kojih su najbrojniji požari, kojih je bilo 3.836. Precizira se da su od ukupnog broja požara 2.884 nastala na otvorenom prostoru.

“U narednom periodu očekuju se duži sušni period bez padavina, sa visokim temperaturama, koji pogoduju nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom brzom širenju”, kažu u Sektoru za vanredne situacije.

Podsećaju građane da je odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno spalјivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva i da je za nepoštovanje ove odredbe zaprećena kazna, za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Istim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udalјenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena kazna za fizička lica iznosi od 10.000 do 50.000 dinara, stoji u saopštenju.

Sektor za vanredne situacije će i u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada MUP-a, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, nastaviti aktivnosti pojačanog nadzora i obilaska terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja. Sve se ovo sprovodi u cilјu smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti građana i njihove imovine, saopštio je Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Izvor: MUP Srbije

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar