Prva beba u dimitrovgradskom delu Stare planine posle više od 30 godina

Bračni par Manić iz sela Izatovci, čije je venčanje FAR ispratio u martu prošle godine, dobio je bebu. Mali Joakim rodio se 14. jula i najmlađi je stanovnik staroplaninskog sela Izatovci u opštini Dimitrovgrad i ovog dela Stare planine.

To je prva beba koja se posle više od 30 godina rodila u dimitrovgradskom delu Stare planine. Tako je sa rođenjem malog Joakima Izatovci u rejonu Visoka postalo bogatije za još jednu dušu.

Svetlana i Aleksandar su se doselili iz gradske gužve na mirnu i spokojnu Staru planinu i opredelili se da život nastave u ovom selu. Iako su oboje visokoobrazovani, Svetlana sa diplomom Ekonomskog fakulteta, a Aleksandar po zvanju magistar arheologije, odlučili su se da žive na selu.

Aleksandar Manić i njegova supruga imaju svoje stado ovaca i bave stočarstvom. Srećni otac kaže za FAR da selo danas ima desetak stalnih stanovnika i da su svi u starosnoj dobi iznad 70 godina.

Nakon više od tri decenije patronažne sestre ponovo posećuju rejon Visoka.

„Od kada radim u Patronažnoj službi, a to je 25 godina, ne pamtim da smo imali posetu Visoku i Zabrđu, sve do pre par dana kada smo počeli da obilazimo malog Joakima u selu Izatovci“ – rekla je za FAR patronažna sestra Aleksandra Gocev iz Polivalentne patronažne službe Doma zdravlja u Dimitrovgradu.

Dodaje je da je prošle godine opština Dimitrovgrad imala 35 porodilja i 36 novorođenčadi, a od Nove godine do danas 20 porodilja sa ukupno 21 bebom,

Ekipa FAR-a malom Joakimu i njihovim roditeljima želi sve najbolje u životu sa nadom da će život nastaviti na ovoj staroplaninskoj lepotici.

Valentina Stojčev

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar