Rastu pandemijski brojevi, pik ovog talasa korone očekuje se početkom avgusta

Rastu pandemijski brojevi, a za jedan dan u Srbiji je obolelo više od 6.000 ljudi.

Ivo Udovičić, komandant vojne kovid bolnice “Karaburma” u Beogradu je rekao za RTS da se pik ovog talasa očekuje početkom avgusta kada će broj zaraženih na dnevnom nivou iznositi između 10.000 i 15.000. Ukazuje da su u ovom talasu dve najugroženije grupe pacijenata – stariji i hronični bolesnici sa pridruženim bolestima. Dobra stvar je, dodaje on, da je prosečno lečenje kraće.

Govoreći o tome zašto se neko zaražava koronavirusom više puta navodi da za to postoje dva razloga.

“Prvi razlog je taj jer naš imunitet koji se stvara na ovaj virus nije dugotrajan i večan, traje između tri i četiri meseca, a drugi razlog je mutacija virusa”.

Ukazuje da vakcina i dalje daje određeni imunitet i da treba da se vakcinišu svi oni kojima je preporučena četvrta doza od strane Svetske zdravstvene organizacije i naših stručnih komisija.

“To su ugrožene kategorije – stariji od 60 godina, ali i mlađe od 60 godina koji imaju neke hronične bolesti ili problem sa imunitetom i zdravstveni radnici”, kaže Udovičić.

Na pitanje da li treba pooštriti neke epidemijske mere odgovara da u ovom trenutku nema razloga za takvu vrstu restriktivnih mera i da sav fokus i pažnju treba usmeriti na zaštitu starije populaciju koja leži kako kući tako i u bolnicama.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar