Startovao Međunarodni folklorni festival “Bosilegradsko kraište peva i igra”

Trinaesto izdanje Međunarodnog folklornog festivala „Bosilegradsko kraište peva i igra“, koji se tradicionalno održava od 27. jula do 2. avgusta u organizaciji Centra kulture „Bosilegrad“ i pod pokroviteljstvom Opštine Bosilegrad, otvoreno je sinoć koncertom na otvorenoj sceni u školskom dvorištu.

Nakon defilea učesnika centralnim gradskim ulicama i himne festivala, manifestaciju je zvanično otvorio Voislav Božilov, direktor Centra kulture, javlja Radio Bosilegrad.

Na prvoj festivalskoj večeri, pored folklornih sastava Centra za kulturu „Bosilegrad“ i Sportskog društva „Mladost“, nastupila su kulturno-umetnička društva „P.P. Njegoš“ iz Lovćenca, „Abrašević“ iz Paraćina i „Moravac“ iz Gornjeg Vidova kod Paraćina. Pred bosilegradskom publikom smenjivale su se koreografije igara iz Crne Gore, Šumadije, sa Kosova, kao i iz bosilegradskog kraja.

Tradicionalno su održana takmičenja u nadigravanju parova, izbor za mis i mistera večeri, kao i za najlepšu nošnju. Nakon nekoliko krugova nadigravanja u rečenici, stručni žiri je odlučio da su pobedniice Sanja Vladimirov i Tanja Ivanov ispred SD „Mladost“ iz Bosilegrada. Za mis i mistera večeri proglašeni su Marina Mikić i Martin Stanković, članovi KUD-a „Moravac“ iz Gornjeg Vidova. Nošnja svekrve iz okoline Gnjilana, koju je predstavila Mina Marjanović iz KUD-a „Abrašević“ iz Paraćina, izabrana je za najlepšu.

„Najduže kolo“ će i ove godine biti organizovano u subotu, 30. jula, u centru grada. Po prvi put u okviru festivala, u organizaciji Ribolovačkog udruženja „Potočna pastrmka“ na reci Dragovištici biće održano takmičenje u pecanju „Riblji kotlić“. Na Svetog Iliju, 2. avgusta, učesnici će posetiti sela Gornja Lisina i Izvor, gde se održavaju sabori uz bogat kulturno-umetnički program.

Do 2. avgusta u školskom dvorištu će biti izložen i štand sa suvenirima koje su izradili zaposleni u opštinskim udruženjima „Eko-Bos“ i „Glas žena“. Sponzori manifestacije su Opština Bosilegrad, Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine u Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ivikom holding iz Žagubice i AD „Crna trava“ iz Leskovca. U realizaciji festivala učestvuju Osnovna škola “Georgi Dimitrov“, Dom učenika, Dom zdravlja, Policijska stanica, Sportski savez opštine Bosilegrad i Komunalno preduzeće „Usluga“.

Predsednik opštine Vladimir Zaharijev pozvao je sve građane i goste Bosilegrada da dođu na manifestaciju i narednih sedam dana uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu i druženju uz zvuke tradicionalne muzike iz bosilegradskog kraja i regiona.

Koncerti počinju svake večeri u 20:00 časova na sceni u školskom dvorištu, nakon defilea učesnika centralnim gradskim ulicama.

J.P.

Izvor i foto: NRTV-Bosilegrad

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar