Održan 9. Međunarodni uspon na vrh Crnook

Oko 100 planinara i ljubitelja prirode iz Srbije, Bugarske i Severne Makedonije učestvovalo je na 9. Međunarodnom usponu na vrh Crnook, koji je proteklog vikenda organizovalo Planinarsko sportsko društvo „Mladost“, pod pokroviteljstvom predsednika opštine Bosilegrad Vladimira Zaharijeva, prenosi Radio Bosilegrad.

Uspon je počeo sa mesta Obe reke, odakle su planinari krenuli širokim šumskim putem do najviših mahala Crnoštice, koje se protežu sve do 1.300 metara nadmorske visine, što ovo selo čini jednim od najviših naselja u Srbiji. Iz sela su izašli na zaravan na kojoj se nalazi memorijalni kompleks „Kinstan“, u čast borcima iz Drugog svetskog rata. Sa ovog mesta je počeo završni uspon na „krov bosilegradskog kraišta“, koji se nalazi na 1881 metru nadmorske visine. Ukupna dužina rute u oba smera je oko 23 kilometra, a razlika u visini između početne i završne tačke uspona je blizu 1.000 metara.

Zbog loših vremenskih uslova, predsednik opštine Vladimir Zaharijev je učesnicima uručivao zahvalnice u Domu učenika u selu Donja Ljubata. Nakon toga su uživali u lokalnim specijalitetima, a za veselu atmosferu pobrinuli su se članovi folklornog sastava pri SD „Mladost“.

Posebne diplome uručene su najstarijem i najmlađem učesniku akcije – 80-ogodišnjem Zvonimiru Bačvarskom iz Skopja i 12-ogodišnjem Janiju Georgievom iz mesta Zemen u Bugarskoj.

J.P.

Izvor i foto: NRTV – Bosilegrad

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar