U Beloj Palanci održani “Dani banice”

Bela Palanka je proteklog vikenda bila u znaku banice, muzike, trube i dobrog druženja. U tri dana trajanja manifestacije “Dani banice” i Sajma starih i umetničkih zanata, Belopalančani su još jednom pokazali zbog čega je ova manifestacija jedna od najboljih gastro-turističkih u ovom delu Evrope. Prema prvim procenama oboreni su rekordi po broju posetilaca kojih je bilo iz svih krajeva Srbije, ali i iz inostranstva, a prednjačili su turisti iz Bugarske.

U takmičarskom delu bilo je 250 učesnika iz Srbije i inostranstva koji su se nadmetali u izradi najbolje banice, 60 zanatlija je učestvovalo na sajmu, 150 dece je mesilo banicu, takmičilo se i crtalo na brašnu, a i ove godine je bilo predstavnika inostranih kuhinja i to iz 6 zemalja, predstavnika mnogobrojnih udruženja i turističkih organizacija. Tokom sva tri dana trajanja manifestacije organizovan je bogat kulturno umetnički program, a tokom večeri su održani koncerti Tropiko benda, Đanija i Dejana Petrovića i Big benda.

Najbolju banicu u slanoj kategoriji i titulu pobednice manifestacije ove godine odnela je Anita Pančić Manić iz Temske. Ovo nije prva nagrada koju je osvojila tokom 10 godina koliko učestvuje na „Danima banice“, ali je itekako značajna i daje podstrek za dalje takmičenje. Dodala je i da je ovoga puta odabrala starinski recept koji je u njenoj porodici, a koji je, kako se ispostavilo, dostojan ove nagrade.

Najbolju banicu u kategoriji slatka banica osvojila je Slavica Janačković iz Niša. Tradicionalna banica sa tikvom, spremljena na inovativan način ostavila je najjači utisak na žiri i donela nagradu ovoj već iskusnoj takmičarki. Ona je istakla da joj kreativnosti u kunjinji ne manjka i da često priprema banicu za svoju porodicu.

Olivera Živković iz Svrljiga osvojila je prvu nagradu u kategorji integralna banica. Ona je istakla da joj je veoma drago što se takmičila baš u ovoj kategoriji, jer je izazov raditi sa heljdinim i integralnim brašnom, koji su teži za obradu od klasičnog belog brašna.

Banica sa borovnicama, aronijom, belom čokoladom i šumskim jagodama ove godine bila je dobitna kombinacija u kategoriji kreativna banica i donela je pobedu Stefanu Stefanovu iz Pirota. I on je već iskusan takmičar na Danima banice, a istakao je da mu je trebalo vremena i eksperimentisanja kako bi dobio savršen recept za ovaj specijalitet.

I ove godine dodeljena je nagrada za najbolje aranžirani sto, a ona je otišla u ruke debitantu na manifestaciji Ivani Dimić.

Nagrade najboljima u izradi banice uručili su predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković, predsednik SO Bela Palanka Aleksandar Pejčić i direktor TO Bela Palanka Miloš Lilić.

Na manifestaciji je održana i dečija olimpijada na kojoj su se najmlađi sugrađani takmičili u pripremi banice. Kao i do sada, pokazali su zavidnu veštinu izrade ovog jela, a najbolja među njima bila je Marta Nikolić iz Bele Palanke.

Novina na ovogodišnjoj manifestaciji bilo je takmičenje u pripremi banice „Novinari spremaju banicu za vas“ na kome su se oprobale prisutne novinarske ekipe. Većini je ovo bio prvi susret sa oklagijom i sukanim korama, a nagrada je otišla u ruke već iskusnoj koleginici Milici Janković iz produkcije “Srbija u Kadru” koja je tokom sva tri dana pratila našu manifestaciju. Milica je istakla da često priprema domaću pitu, mada na nešto drgačiji način i da joj je drago što je uspela da savlada i ovu tehniku. Ona je iskoristila priliku i da pohvali manifestaciju i istakne dobru organizaciju i atmosferu koja vlada.

Na 12. sajmu starih i umetničkih zanata koji je i ove godine organizovan od strane NB “Vuk Karadžić” takmičilo se 60 zanatlija. O najboljima na sajmu odlučivali su Nela Manojlović, Violeta Pavlović i Slobodan Mitrović. Nagrade su na zatvaranju manifestacije dodeljene za tri kategorije i to najbolja tehnička izrada, kreativnost i autentičnost i stari zanat u novom ruhu. Nagrade za sva tri mesta u tri kategorije uručio je Slobodan Mitrović, predsednik udruženja “Miris zavičaja”. Prvu nagradu u kategoriji najbolja tehnička izrada osvojila je Vidimka Božinović iz Niša. Vidimka godinama učestvuje na Danima banice, a ovo nije prva nagrada koju je osvojila.

Prvu nagradu u kategoriji kreativnost i autentičnost osvojila je Emilija Đorić iz Pirota koja se bavi rezbarenjem drveta.

Za kategoriju stari zanat u novom ruhu prva nagrada dodeljena je Saši Đorđević iz Pirota koji se bavi pčelarstvom, ali i proizvodnjom rakije i ostalih proizvoda od dunje.

Miloš Lilić, direktor TO Bele Palanke zahvalio se svima koji su na bilo koji način uzeli učešće u organizaciji ovogodišnje manifestacije, počev od javnih preduzeća i ustanova, preko volontera, redara, preduzetnika, ali i svih Belopalančana koji su doprineli da gosti iz našeg mesta ponesu samo dobre utiske. ’’Puno rada i truda smo uložili da ova manifestacija bude najbolja do sada i iako smo sumnjali, oborili smo sve rekorde iz 2019. godine kada smo imali 40 hiljada posetilaca.’’ kaže Lilić.

Predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković ističe da je Bela Palanka poslednjih godina prepoznatljiva na turističkoj mapi Srbije, i da je prva asocijacija na naše mesto manifestacija Dani banice. ’’Intenzivno radimo na promociji Bele Palanke i njenih turističkih potencijala, ali i na promociji manifestacije Dani banice. Želja nam je da Belu Palanku turisti posećuju tokom cele godine i u istom ovom broju koliko ih je na Danima banice’’, kaže Miljković.

Organizatori su se potrudili da kako učesnici, tako i svi posetioci pamte manifestaciju “Dani banice” samo po dobru, a sudeći po komentarima i porukama i pohvalama koje stižu sa svih strana čini se da su i uspeli u tome.

Organizatori manifestacije “Dani banice” bili su TO Bele Palanke i NB “Vuk Karadžić”, a pokrovitelji opština Bela Palanka i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Aleksandra Mladenović, PR manifestacije “Dani banice”

Foto: Opština Bela Palanka

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar