Raspisan konkurs za nagradu “Dragan Janjić” – tema “Medijska pismenost”

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i novinska agencija Beta, raspisali su konkurs za nagradu „Dragan Janjić” za najbolje akademske i istraživačke radove, na temu „Medijska pismenost”. Biće dodeljene dve nagrade u iznosu od po 160 000 dinara bruto – za najbolji štampani rad ili najbolji multimedijalni rad. Konkurs se raspisuje uz podršku programa „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

Glavni cilj Konkursa je da se uveća baza znanja u oblasti medijske pismenosti, kao i da se ovakvi radovi učine dostupnim javnosti. Na ovaj način bi se podržali svi koji promišljaju o medijskoj pismenosti i njenim različitim dimenzijama i aspektima, objavljeno je na sajtu NUNS-a.

Radovi mogu obuhvatiti kritička sagledavanja na temu medijske pismenosti, poput predloženih:

– Značaj medijske pismenosti
– Istorijski i konceptualni razvoj medijske pismenosti
– Ključne ideje, teorije i principi medijske pismenosti
– Medijska pismenost i drugi koncepti
– Ključni društveni akteri u razvijanju medijske pismenosti (u svetu, Evropi, regionu, Srbiji)
– Uloga političke kulture, društvenog konteksta
– Uloga medijskih politika i medijskog sistema u razvoju medijske pismenosti
– Uloga obrazovnih politika i obrazovnog sistema u razvijanju medijske pismenosti
– Sistemski problemi i moguća rešenja u razvijanju medijske pismenosti u Srbiji
– Indikatori medijske pismenosti
– Informativni mediji i medijska pismenost
– Popularni medijski sadržaji i medijska pismenost
– Tradicionalni mediji (štampa, radio, TV) i medijska pismenost
– Digitalni mediji i medijska pismenost
– Medijska pismenost u praksi – Dobre prakse u oblasti medijske pismenosti
– Medijska pismenost i ljudska prava

Ovo je prva nagrada „Dragan Janjić” koja se dodeljuje u čast nedavno preminulog novinara, osnivača Bete I NUNS-a. Dodeliće se dve nagrade – za štampani ili multimedjialni rad na osnovu pisanog predloška. Obe nagrade će iznositi po 160 000 dinara bruto.

Svrha novčane nagrade je da se podržani radovi objave i promovišu, obezbeđujući dalju popularizaciju rada u oblasti unapređenja medijske pismenosti i nagrađenih autora i autorki. Cilj je da se pospeše istraživačke prakse, multimedijalni pristup temi medijske pismenosti širenje fonda znanja i kreativnog pristupa u oblasti medijske pismenosti, umrežavanje i interdisciplinarna saradnja. Program Nova pismenost će dodatno podržati promociju nagrađenih radova.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti osnovnih i master studija svih fakulteta i profesionalci (istraživači, akademski radnici, informacioni/bibliotečki, medijski i tehnološki stručnjaci, edukatori, umetnici, aktivisti koji se u poslednjih pet godina bave temom medijske pismenosti.

Uslov je da su radovi nastali u periodu od 1. januara 2019. do 5. septembra 2022. godine. Neophodno je da radovi predstavljaju inovativni autorski rad koji je zaokružena celina, i da ukazuje na značaj medijske pismenosti za naučnu, profesionalnu i/ili širu javnost.

Rok za prijavu radova je 5. septembar 2022. godine, a više informacija o uslovima konkursa mogu se naći na sajtu NUNS-a.

Dragan Janjić je novinarsku karijeru započeo u Tanjugu, a zatim sa kolegama osniva Betu, čiji je glavni urednik bio u dva mandata. Bio je zamenik ministra za kulturu i informisanje, zamenik glavnog urednika Politike, a od 2010. do 2016. savetnik za medije Zaštitnika građana. Janjićevu novinarsku karijeru obeležila je i neprekidna borba za profesionalizacijom novinarstva, insistiranje na etičkim standardima i unapređenje medijske scene. Kolege ga pamte kao principijelnu osobu, posvećenu objektivnom novinarstvu, koje je shvatao kao četvrti stub demokratije.

Izvor: NUNS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar