Sušom najviše pogođene ratarske kulture

Kiša koja je ovih dana pala na području Srbije ne može u potpunosti nadoknaditi nedostatak vlage u zemljištu i neće značajnije doprineti većim prinosima i nivou podzemnih voda, kažu agrostručnjaci. Ističu da je situacija mogla da se popravi na njivama ako je kiša pala pre mesec dana.

Prema rečima agroanalitičara Gorana Đokovića, proizvodnja ratarskih useva koji su oštećeni sušom je izazov i do kraja se ne zna posledica sušnog perioda. Napominje da poslednje padavine mogu da pomognu šečernoj repi, ali ne i kukuruzu i ističe da treba nahraniti stoku i posavetovati se sa stručnim poljoprivrednim službama.

Agronomi kažu da će kiša možda pomoći samo kasnim hibridima i da će biti problema sa predstojećom setvom pšenice, ječma i uljane repice, jer na svim njivama nema dovoljno vlage, a i dalje je nizak nivo podzemnih voda.

Od velikog značaja za proizvodnju je izbor hibrida kukuruza, a ne treba saditi ovu ratarsku kulturu u peskovitim zemljištima gde se suša ponavlja, naročito ne visokoprinosne hibride”, ističu stručnjaci.

Agroekonomski analitičar Žarko Galetin kaže da se prinosi razlikuju u zavisnosti od parcele i da je već sada evidentan podbačaj, kao i da će rod biti između 4,5 i pet tona po hektaruu u ovakvim okolnostima. To bi, po njegovim rečima, značilo da će se ukupno skinuti 4,6 ili 4,7 miliona tona, što je malo iznad domaćih potreba, ali uzimajući u obzir i prelazne zalihe, bilo bi dovoljno žutog zrna.

P. Videnov (izvor: Agrosmart / RTS)

Foto: Stefa Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar