U dimitrovgradskoj galeriji otvorena izložba “Gea” tri mlade umetnice

U galeriji “Metodi Meta Petrov” sinoć je otvorena kolektivna izložba pod nazivom “Gea”. Autorke ove postavke su umetnice Sofija Bulog, Teodora Pavković i Tamara Jokić.

Izložbu je otvorio Saša Kostov iz Centru za kulturu koji je tom prilikom kazao:

“Ideja je nastala sagledavanjem i poimanjem sveta u kome živimo i energijama koje osećamo. Estetika ovih radova utemeljena je na likovnoj energiji koja se u punom intenzitetu prenosi na radove. Zamisao je bila da posmatrač gledajući u delo putuje ka neodređenosti, gde će svaki pojedinac osetiti bestelesnost, izaći iz svoje ljušture i prepustiti se intuitivnom. Slike su dovedene u stanje prostornog preobražaja, uskovitlanih sila koje izazivaju izvesnu nelagodnost pred neizvesnošću šta će se dogoditi u sledećem trenutku. Oživljavanjem nekog sećanja dolazi se do stvaranja imaginarnog kosmosa. Apstrahovanje formi postepeno se pojavljivalo na njihovim radovima nagnano potrebom da se pronikne u dublji, suštinski smisao ljudi, metafizičku i duhovnu stvarnost” – rekao je, između ostalog, Kostov.

Tamara Jokić se zahvalila organizatorima izložbe na divnom dočeku i dodala da su radovi prikazani kroz različite likovne tehnike, koje pored tradicionalne tehnike ulje na platnu obuhvataju i savremenu tehniku kolaža. Ona je takođe, naglasila da ove tri mlade umetnice imaju neke zajedničke ciljeve što se tiče izlaganja njihovih radova, a da to ne bude isključivo Beograd, nego i svuda po Srbiji.

Teodora Pavković je istakla da one ovom izložbom predstavljaju energije, svaka na svoj način.

“Što se tiče mojih radova, radi se o kombinovanoj tradicionalnoj tehnici sa nekim modernim pristupom, a boja koja dominira je plava koja simbolizuje čistotu i slobodu” – navela je Pavković.

“Još na fakultetu smo spoznale da su nam ideje uglavnom iste, a na samim radovima se može videti neka povezanost i težnja ka metafizici i nečim intuitivnim” – rekla je, između ostalog, Sofija Bulog.

Ljubitelji likovne umetnosti moći će da pogledaju izložbu do 7. septembra.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar