Objavljene preporuke za smanjenje potrošnje struje

Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, navodi se na sajtu Vlade Republike Srbije.

Kako je saopšteno, kada je reč o lokalnim samoupravama, organima državne uprave, državnim preduzećima, javnim ustanovama i privredi, predlog preporuka se odnosi na racionalniju upotrebu javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima i korišćenje LED rasvete.

Takođe, to su i zamena stolarije i generalno unapređenje energetske efikasnosti, postavljanje solarnih panela, prelazak sa grejanja na struju na drugi vid grejanja i korišćenje toplotnih pumpi, što bi trebalo da smanji potrošnju energije za 15 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Posebno je važan predlog preporuke da sva javna preduzeća naprave plan uštede potrošnje, a da javna preduzeća u energetskom sektoru izrade i planove za smanjenje gubitaka distributivne i prenosne mreže.

Predlozi preporuka za domaćinstva odnose se na racionalnije korišćenje, pre svega, električne energije.

Ministarstvo će uputiti molbu EPS-u da opširnije mogućnosti za smanjenje potrošnje energije za domaćinstva dostavlja uz račune za utrošenu energiju, a predlog je i da EPS stimuliše štednju kroz odobravanje dodatnih popusta za kupce koji smanje mesečnu potrošnju u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Takođe, jedan od predloga jeste i podizanje svesti o važnosti energetske efikasnosti, racionalne upotrebe energije i korišćenje OIE sa ciljem smanjenja potrošnje, stoji u saopštenju.

Detaljniji podaci i predlozi preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije možete pogledati OVDE.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: Saša Radivoev

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar