VIDEO: Zoran Gerov – Svi treba da damo svoj doprinos u štednji električne energije

Zamenik predsednika opštine Dimitrovgrad Zoran Gerov održao je sastanak sa direktorima javnih ustanova u gradu kako bi im predočio mere u cilju smanjenja potrošnje električne i toplotne energije za predstojeću zimu.


Gerov je u izjavi za medije istakao da su lokalne samouprave dobile pismo preporuke iz Ministarstva rudarstva i energetike u vezi problema koji se očekuju u snabdevanju električnom i toplotnom energijom.

“Preporučuje se da lokalne samouprave održe sastanke i obaveste sve predstavnike institucija, javnih preduzeća i ustanova sa problemima koji se očekuju u toku zimskog perioda, a u vezi sa tim da se preventivno izrade planovi uštede električne i toplotne energije, kao i da se svakog meseca resorno ministarstvo informiše o postignutim efektima. Ono što je vrlo značajno za nas kao Opštinsku upravu jeste da mi već drugu godinu radimo zamenu javne rasvete LED sijalicama, što bi trebalo da dovede do značajnih ušteda” – naveo je on.


Zamenik predsednika opštine je apelovao i na medije da dnevno u okviru najgledanijeg perioda informišu građanstvo sa značajem i potrebom da se svaki građanin uključi u akciju štednje električne energije, jer uštedom će se, kako kaže, smanjiti procenat uvoza i ne bi se došlo u situaciju da se primenjuju mere restrikcije.

“Manje smo razgovarali o uštedi toplotne energije jer mi nemamo centralnu toplanu kao što je u velikim gradovima gde se isporučena toplotna energija meri u opipljivim kvantitativnim pokazateljima, ali smo opet obavili jednu analizu dokle smo stigli sa nabavkom energenata u svakoj instituciji čiji je osnivač lokalna samouprava. Tu postoje posebni dogovori na koji način da se period korišćenja toplotne energije u vreme radnog vremena smanji. Takođe, izvršili smo analizu dokle se stiglo sa pripremom grejne sezone u institucijama i konstantovali da je trenutno najveći problem u gimnaziji zbog specifičnosti sa peletom. Što se tiče ostalih institucija, privodimo kraju pripreme i praktično smo za više meseci unapred obezbedili rezerve tako da tu ne očekujem probleme” – istakao je Gerov.

Opširnije u izjavi Zorana Gerova.

Novinar: Valentina Stojčev
Snimatelj i montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
septembar 2022.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar