Promovisana knjiga „Gradinje“ hroničara Cvetka Ivanova

U Narodnoj biblioteci „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu održana je promocija knjige „Gradinje“ čiji je autor Cvetko Ivanov. Ovo je još jedna u nizu monografija o dimitrovgradskim selima ovog istaknutog hroničara, koji je u poslednje dve decenije ostavio veliki trag o istoriji i postojanju seoskih naselja u opštini Dimitrovgrad. Pored Cvetka Ivanova na promociji na letnjoj sceni biblioteke govorili su književnica Elizabeta Georgiev i recenzent monografije Nenad Stefanov, istoričar i docent na Humbolt univerzitetu u Berlinu.


„Radi se o još jednoj monografiji o dimitrovgradskim selima, ovoga puta o selu Gradinje. Knjiga je bogata anegdotama ljudi koji su živeli i žive u selu. Zastupljene su i poznate ličnosti čije je poreklo selo Gradinje, sa puno starih fotografija, koje govore o prošlošti i istoriji ovog sela“ – kaže autor monografije.


Istoričar Nenad Stefanov je na promociji rekao da su sve knjige Cvetka Ivanova specifične, a njegov dar je da on može da predstavi atmosferu i mentalitet svakog sela.

„To što Cvetko radi zaista je nešto vrlo interesantno jer on putem istraživanja rodbinskih veza i povezivanja ljudi, ne slika samo suštinu jednog sela nego povezuje i druga susedna sela. Pokazuje migracije, kretanje stanovništva i uticaj granice sa svim svojim negativnostima. I ova priča o povezivanju brata i sestre posle 68 godina i saznanje da toplina i iskrena ljudska priča svakako su nešto veliko za jednog istraživača” – ističe književnica Elizabeta Georgiev.


Knjiga „Gradinje“ je izašla iz štampe 2021. godine. Knjigu je izdala Narodna biblioteka „Detko Petrov“ u okviru edicije “Rodni kraj”, uz podršku Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji. Izdavanje monografije je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Valentina Stojčev

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar