VIDEO: Otvorena 30. jubilarna kolonija „Poganovski manastir“

Otvaranjem izložbe radova prošlogodišnjih učesnika kolonije, u dimitrovgradskoj galeriji zvanično je počela 30. jubilarna kolonija „Poganovski manastir 2022“.


Na izložbi su ljubitelji likovne umetnosti mogli da vide radove Tamare Šćopić, Lane Đurov, Selme Đulizarević Karanović, Rista Antunovića, Jelene Krstić, Zvonimira Jancića i Zorana Radosavljevića, kao i radove umetnika sa Sićevačke kolonije 2021.

U 30. Međunarodnoj likovnoj koloniji će učestvovati 10 umetnika iz Srbije Bugarske i Kanade – Velislava Gečeva i Vasko Slavkov iz Sofije, Kristina Stanik, Suzana Stojadinović, Snežana Pešić Rančić i Bojan Novaković iz Beograda, Jelena Josifov iz Novog Sada, Nikola Milanov i Vladan Ranđelović iz Niša i Đuro Lubarda iz Kanade.

Slikari će boraviti u selu Poganovo, a svoju inspiraciju pronalaziće u nestvarnoj i neodoljivoj lepoti prirode i njenih tvorevina u okolini sela i kanjonu Jerme.


„Igra sunca, kiše, svetlosti i mraka je nešto što je karakteristično za umetnike i što oni vešto te trenutke lepote kradu i preobraćuju u svoja umetnička dela. Da li je čovek slikar ili se bavi poezijom, pesmom, to je umetnost koja spaja i raduje ljude“ – rekla je na otvaranju izložbe književnica Elizabeta Georgijev.

Prema rečima direktora Centra za kulturu Nikolajče Manova, interesovanje umetnika za učešće u koloniji je uvek bilo veliko, a umetnička dela koja nastaju se čuvaju kao kulturno bogatstvo Dimitrovgrada.


„Prošle godine smo na koloniji imali sedam umetnika, a ove godine imamo deset. Nadam se da će naredne godine biti više jer likovna kolonija „Poganovski manastir“ je tradicija koja je zaista duga i kolonija je poznata i u našoj državi, i očekujem da se sve to nastavi u još većem broju umetnika, da nas bude što više i da zajedno radimo i stvaramo“ – kazao je opštinski većnik Slavoljub Manoilov.


Koloniju od 9. do 17. septembra organizuje Centar za kulturu – Galerija “Metodi Meta Petrov”. Ova kulturna manifestacija je osnovana 1993. godine i u njoj su učestvovali umetnici različitih generacija sa skoro svih kontinenata sveta. Po oceni likovnih kritičara kolonija spada u najznačajnije kulturne događaje u ovom delu Srbije i Balkana.

Pogledajte detalje sa otvaranja izložbe koje je FAR snimio.

Novinar: Valentina Stojčev
Snimatelj i montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik. Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
septembar 2022.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar