Vitoša pod maglom, Sofija blista, rođendan može i ovako izgledati

Svestrana ličnost kakav je Nenad Aleksandrov, skulptor i slikar iz sela Rajčilovci kod Bosilegrada, uz to i sportista – planinar i službenik Opštine Bosilegrad, poželeo je da svoj 44. rođendan obeleži usponom na planinu Vitošu, iznad Sofije. Umetničku kreativnost pokazali su i prijatelji Nenada Aleksandrova, koji su subotu, 10. septembar učinili izuzetno sadržajnim danom, za nezaborav.


Prozvan je “herojem Bosilegrada”, posle svog uspona na vrh Musala (2.925 m), najviši na planini Rili, u Bugarskoj i na Balkanskom poluostrvu. Prozvan je i “ambasadorom Bosilegrada”, posle uspešnom prestavljanja Bosilegrada u Sarajevu i upoznavanja sa mnogim javnim ličnostima Bosne i Hercegovine.

Nova lepa priča oko Nenada Aleksadrova, bila je i ova rođendanska, na Vitoši i u Sofiji…


Ove razglednice sa Vitoše možda neće privući pažnju svojom lepotom, panoramskim pogledima. Jednostavno, Vitoša je skoro celog dana bila u “obruču” magle. Belina i ništa drugo…ali samo na prvi pogled. Još jednom se zapravo pokazalo kolika je važnost planinarenja u Bugarskoj, kada je iz guste magle, bez prestanka izranjala reka ljudi, na stotine, na hiljade njih. Vitoša je omiljeno izletište Sofijanaca, a staza od hiže Aleko, na 1.840 metara nadmorske visine, do vrha Černi vrh, 2.290 metara nadmorske visine, najposećenija je planinarska staza u Bugarskoj, a možda i u Evropi.


Nenad Aleksandrov i njegovi prijatelji, do Černog vrha izašli su zaobilaznom stazom preko vrhova Malk Rezen (2.182 m) i Goljam Rezen (2.277 m). Do Černog vrha bilo je potrebno nešto preko dva sata laganog hoda. Na Černom vrhu, prijao je predah u zaslonu, kada već nije moglo da se uživa u pogledu ka planini Rili i vrhu Musala, a da se pogledom traže planine oko Vlasinskog jezera i oko Bosilegrada. U silasku, družina nije išla na Rezena, a tek nadomak hiže Aleko, mogla je da se posmatra, u par trenutaka, panorama Sofije.

U Sofiji magle nije bilo, smenjivali su se sunce i kratkotrajni, ali jaki letnji pljuskovi. Sofija uvek blista, zbog svoje autentičnosti, srdačnosti, svoje zadivljujuće istorije i svoje mladosti koja neprestano inspiriše kao zalog za budućnost ovog grada.


Prijatelji Nenada Aleksandrova bili su prilično jedinstveni u odabiru poklona. Umetničke duše darivale su umetnika – knjigama.

Tako je Miroslav Dokman poklonio je svom prijatelju roman Meše Selimovića, “Tvrđava”, sa posvetom: “Srećan rođendan, knjige nas vode ka uspesima u budućnosti, a znanje uvek pobeđuje!”

Čime su još skulptora i slikara inenadili njegovi prijatelji? Vožnjom sofijskim metroom. Nenad Aleksandrov, tako se prvi put u svom životu, vozio podzemnom železnicom. Uzduž i popreko, simboličn, družina se provezla kroz sve četiri linije sofijskog metroa.

Kasnije, tokom proslave rođendana u jednoj sofijskoj mehani, Nenad Aleksandrov bio je inspirativan, pokazao je umetničku dušu.


“Želja sa ovog rođendana mi je da nekada održim izložbu svojih skulptura, grafika i portreta u Sofiji. Bosilegrad i Sofija…nekad se osećam kao da smo porodica i prve komšije…nekada da smo različiti svetovi, da je Sofija suviše velika, daleka, nedostižna…Metro u kome sam se provezao za mene je i putokaz gde svako društvo treba da ide. Napred i samo napred. Evropski i svetski standardi uspotavljeni su. Možda su i građani Sofije mislili da je metro samo san, da nikada neće imati priliku da se provozaju. Tako i ja, dok gledam svoje skulpture i slike, zamišljam kako se nalaze u nekoj od sofijskih galerija. To što živim na selu, ne znači da ne mogu da radim i stvaram. I zato što sam umetnik, imam pravo da se nadam, imam pravo na svoje vizije”, osećajno govori Nenad Aleksandrov.

Miroslav Dokman

Foto: Miroslav Dokman / Nenad Aleksandrov

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar