Još uvek je leto, ali Midžor se zabeleo

Gotovo nestvarne scene koje je oslikala priroda na Staroj planini i na vrhu Midžor – “krovu Srbije”, odigravale su se tokom akcije Planinarskog društva “Preslap” u nedelju, 18. septembra.

Kalendarski još uvek leto, a ambijent zimski – zabeleo se Midžor pod snegom. Uz to, kiša u prvom delu uspona, uz vetar velike jačine, koji je dodatno pojačavao vlagu. Na samom vrhu Midžor – oluja! Sve vreme uspona oblaci i magla u potpunosti su zauzeli područje Babinog zuba i Midžora, te je bela boja obeležila ovu akciju.

Put Midžora krenulo je 50-tak planinarki i planinara iz Niša i Jagodine, koje su predvodili Miroslav Dokman i profesor Vladimir Mitrović. Planinarsko društvo “Preslap” po tradiciji organizuje uspon od planinarskog doma Babin zub do vrha Midžor, sredinom septembra, i uvek se ide najlakšom stazom, širokom, kojom do Midžora valja savladati 8,5 kilometara puta i popeti se oko 600 metara visinske razlike – planinarski dom je na 1.565 metara, a “krov Srbije” je na 2.169 metara. Ovoga puta, družina je išla korak po korak, jasno je bilo da će podnožje vrha Žarkova čuka biti prelomna tačka da li se uspon može nastaviti ili ne. Do Žarkove čuke, polovina učesnika akcije odlučila je da se vrati ka Babinom zubu.

Druga polovina je nastavila ka Midžoru. Sitna kiša je negde oko Žarkove čuke i prestala, a potom je i vetar promenio pravac, te družina više nije u tolikoj meri bila izložena njegovim udarima. Svi su naravno bili izmoreni jednoličnim belim ambijentom. Masiv Midžora potpuno je zaštitio družinu od vetra, kada se kretala njegovim podnožjem, graničnim putem, do srušene karaule, koja je poslužila kao odlična zavetrina i baza za odmor pred završni uspon.

Odavde do Midžora i nema previše hoda, možda petnaestak minuta, ali svi su znali – na Midžoru će družinu dočekati najsnažnija oluja. Stoga, kada je družina, kompaktno, složno, snažno, izašla na Midžor, na “krovu Srbije” zadržala se svega par minuta, koliko da se napravi nekoliko fotografija i otpije koji gutljaj vode. Ponovo je srušena karaula poslužila kao zaklon. U povratku ka Babinom zubu, družina se kretala istom stazom, sada je sve delovalo nešto lakše.

I, na kraju akcije, pravi kuriozitet: po silasku do doma na Babinom zubu, vreme se odjedanput prolepšalo, sunce je ogrejalo, i tek tada je družina mogla da vidi prelepe predele Midžora i Babinog zuba.

Naravno, Planinarsko društvo “Preslap” nastaviće sa promovisanjem ovog dela Stare planine, a uspon od Babinog zuba do Midžora, ovom najlakšom stazom, prilika je za sve planinare, rekreativce i ljubitelje prirode da se na najlakši način popnu na neki planinski vrh viši od 2000 metara. Daleko od toga da će prilikom svakom uspona to biti jednostavno, videli smo to i na ovoj akciji, ali je ova staza lakša od ostalih, te je zato snažno preporučujemo.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo „Preslap“

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Latest comment
  • …i još +3 PLANINARA iz sremske mitrovice sa vama na VRHU…bilo nam je zadovoljstvo…

Ostavi komentar