Obeležen Dan opštine Dimitrovgrad, opštinska nagrada Danijeli Braun Kamenov

U okviru obeležavanja praznika Opštine Dimitrovgrad “Roždestva Presvete Bogorodice – Male Gospojine”, u velikoj sali Centra za kulturu, u prisustvu mnogobrojnih zvanica i gostiju iz Srbije i Bugarske održana je svečana sednica.

Posle uvodnog izlaganja predsednika Skupštine opštine Dimitrovgrad Zorana Đurova prikazan je promotivni film u produkciji Radio-televizije Caribrod o tome šta je sve u protekloj godini urađeno u opštini Dimitrovgrad na poboljšanju infrastukturnih uslova i kvaliteta života građana, kao i na svim drugim poljima.

U svom obraćanju predsednik opštine Vladica Dimitrov je pozdravio sve prisutne goste i čestitao praznik svim građanima opštine Dimitrovgrad.

“Ono što je veoma bitno to je da kvalitet života svih građana zavisi od rada mnogih ljudi, od opštinske administracije preko ustanova, javnih preduzeća i državnih organa. Iskoristio bih priliku i da se zahvalim svim mojim saradnicima koji su doprineli da ljudima bude bolje. Takođe, koristim priliku i da se zahvalim svim našim prijateljskim i pobratimljenim opštinama u Srbiji i Bugarskoj jer vaše prisustvo danas je dokaz našeg jakog prijateljstva, veza i dobre saradnje koju imamo i to je ustvari dokaz da Dimitrovgrad ima budućnost. Iskoristio bih priliku da se zahvalim i ambasadorima Petku Dojkovu i Željku Joviću na ulozi koju imaju u zbližavanju dve zemlje, a takođe zahvalio bih se i vladiki niškom gospodinu Arseniju na pomoći koju pruža našoj parohiji” – naglasio je Dimitrov.

“Prošli smo kroz dve teške godine iskušenja uzrokovane pandemijom koronavirusa i kada smo se ponadali da je kraj tog perioda iskušenja, došao je period ratnih sukoba i ekonomske krize. Ali kroz sva ta iskušenja možemo proći zajedno, ujedinjeni u bratskoj ljubavi, zajedno da radimo i da jedni drugima pomažemo jer opština Dimitrovgrad je opština koja spaja Srbiju i Bugarsku” – kazao je Episkop niški gospodin Arsenije.

Ambasador Republike Bugarske u Srbiji Petko Dojkov je čestitao praznik svim građanima Dimitrovgrada i zahvalio se predsedniku opštine Vladici Dimitrovu i predsedniku Skupštine opštine Zoranu Đurovu na pozivu da prisustvuje današnjoj svečanosti.

“Drago mi je što uspevamo da nastavimo dobru saradnju između bugarskih diplomatskih predstavništava u Srbiji, opštine Dimitrovgrad i Ambasade Republike Srbije u Sofiji. I do dan danas Dimitrovgrad nastavlja da bude važan centar bugarske nacionalne manjine u Srbiji. U oktobru počinje popis stanovništva u Srbiji. Ovo je važna procedura za bugarsku nacionalnu manjinu i želeo bih da pozovem sve predstavnike manjine da aktivno učestvuju u popisu i da ne zaborave svoje korene. Takođe, sutra, 22. septembra je važan dan za Bugarsku, obeležava se 114. godišnjica nezavisnosti. Tog dana 1908. godine Bugarska je konačno postala nezavisna i ravnopravna država. Taj nacionalni praznik predstavlja povod za ponos svih bugara, bez obzira gde oni žive” – rekao je Dojkov.

Ambasador Republike Srbije u Bugarskoj Željko Jović se zahvalio predsedniku opštine Vladici Dimitrovu, celom njegovom timu, kao i građanima Dimitrovgrada na svemu onome što su zajedno uradili, na naporima, na energiji, na hrabrosti da se u koštac uhvate sa svakim problemom jer Dimitrovgrad, kako kaže, nije obično mesto, a mesto koje spaja Srbiju i Bugarsku.

Prisutnima su se obratili i zamenik predsednika opštine Dimitrovgrad iz susedne Bugarske Jašo Minkov, predsednik opštine Kostinbrod Trajko Mladenov i zamenica predsdnika opštine Stara Zagora Krasimira Čahova.

Čestitke povodom Dana opštine uputili su predstavnici opština Berkovica, Asenovgrad, Varna, Dragoman, Trjavica, kao i Izvršne agencije za Bugare u dijaspori.

Nakon izlaganja usledio je najvažniji deo svečanosti, a to su bila dodela opštinske nagrade i uručivanje opštinskih priznanja.

Nosilac ovogodišnje opštinske nagrade je Danijela Braun Kamenov, poreklom iz Dimitrovgrada koja živi i radi u Nemačkoj, za iskazanu izuzetnu humanost prema građanima opštine Dimitrovgrad.

Nosioci opštinskih priznanja su Novak Đoković fondacija, za pomoć u razvoju predškolske obrazovne infrastrukture, Ministarstvo za brigu o selu, za poboljšanje kvaliteta života u selima, Vesna Nikolov, za poseban doprinos u očuvanju kulturne baštine i identiteta na teritoriji opštine Dimitrovgrad, Saša Nikolov, za postignute izuzetne rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji i posthumno Delča Gigov, za doprinos u razvoju pozorišne umetnosti.

Pored predstavnika gradova i opština iz Srbije i susedne Bugarske, svečanom skupu su prisustvovali i načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić, kao i generalni konzul Republike Bugarske u Nišu Dimitar Canev i konzuli Ilija Bondžolov i Petar Danov,

Svečana sednica zatvorena je muzičkim numerama u izvođenju Trio rapsodija benda koji neguje starogradsku muziku, romanse i šlagere ovih prostora, kao i evergrin melodije domaće zabavne muzike.

Povodom praznika opštine, u jutarnjim satima u gradskoj crkvi liturgiju je služio Vladika niški gospodin Arsenije, nakon čega su ulicama grada prošle litije.

U Balkankoj ulici u centru Dimitrovgrada organizovana ja izložbeno-prodajna manifestacija “Ulica starih zanata”, u cilju očuvanja celokupne tradicije dimitrovgradskog kraja.

Povodom praznika opštine, Turistička organizacija Caribrod organizovaće turističku info turu pod nazivom “Lepote Caribroda” tokom koje će predstavnici medija biti upoznati sa kulturnim i prirodnim nasleđem Dimitrovgrada i Stare planine, a u cilju promovisanja i uspešnije turističke valorizacije. U četvrtak, 22. septembra gosti će obići Smilovska jezera, Centar za hiporehabilitaciju, staroplaninska sela Boljevdol i Senokos, a planiran je i odlazak do vodopada “Skok” i poseta etno kući “Nikolov” u selu Vlkovija.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar