Objavljene mere zaštite od zaraze afričkom kugom svinja u opštini Bosilegrad

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je rešenje o proglašenju mesta Grujinci u opštini Bosilegrad žarištem zaraze afričkom kugom svinja. Zaraženo područje obuhvata i mesta Milevci, Izvor, Mutavdžinci i Bosilegrad, odnosno teritoriju poluprečnika najmanje 3 km oko žarišta, javlja NRTV-Bosilegrad.

Navodi se da se područje poluprečnika najmanje 10 km oko žarišta zaraze proglašava ugroženim i obuhvata naseljena mesta Belut, Resen, Mlekominci, Radičevci, Rajčilovci, Bresnica, Bucaljevo, Paralovo, Gložje, Gornja i Donja Lisina, kao i Božicu na teritoriji opštine Surdulica.

U lovištu „Božička reka“, koje je već proglašeno zaraženim područjem i okolnim lovištima, već se sprovode mere u skladu sa Zakonom.

Na zaraženom području, radi suzbijanja i iskorenjivanja afričke kuge svinja, sprovodiće se sledeće mere:

– Vlasnik gazdinstva koji ima nameru da izvrši klanje svinja radi proizvodnje mesa za sopstvene potrebe, dužan je da najavi klanje veterinarskoj organizaciji najmanje 72 časa ranije;

– Pre klanja na gazdinstvu dostaviće se uzorak u laboratoriju radi dijagnostičkog ispitivanja. U izuzetnim slučajevima, ukoliko postoje objektivni razlozi, uzorak može biti dostavljen i nakon klanja i

– Ukoliko je rezultat negativan, veterinar će vlasniku dozvoliti korišćenje mesa i o tome obavestiti nadležnog veterinarskog inspektora, stoji na sajtu NRTV-Bosilegrad.

Izvor: NRTV Bosilegrad

Foto: Vladimir Krojf Zahariev

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar