Polivalentna patronažna služba obeležila Svetski dan srca

Pod sloganom “Svim srcem za sva srca”, Polivalentna patronažna služba pri dimitrovgradskom Domu zdravlja obeležila je Svetski dan srca. Tim povodom patronaža je posetila Udruženje penzoionera u Dimitrovgradu, a na pultu Doma zdravlja bio je dostupan materijal sa osnovnim informacijama o ocuvanju kardiovaskularnog sistema.

Patronažna sestra Aleksandra Gocev je za FAR rekla da je cilj obeležavanja ovog dana podsticanje svesti građana o važnosti brige za sopstveno zdravlje, posebno o uzrocima i posledicama kardiovaskularnih problema, prepoznavanja prvih simptoma, važnosti kontrole krvnog pritiska, ranog otkrivanja riziko faktora, kao i ukazivanja na nepravilnu ishranu i nedovoljnu fizičku aktivnost.

Njena poruka je da čuvamo svoje srce pravilnom ishranom i svakodnevnom umerenom fizičkom aktivnošću jer, kako kaže, pešačenje od bar trideset minuta dnevno doprinosi regulisanju krvnog pritiska, otkucaja srca i smanjenju šećera u krvi.

Patronažna sesstra ističe da cigarete imaju veoma negativan uticaj na rad srca, a da alkohol šteti celokupnom radu kardiovaskularnog sistema i dodaje da treba da živimo zdravo kako bi sačuvali svoje zdravlje.

Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine, sa ciljem da informiše ljude širom sveta, da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti. Svake godine u svetu 18,6 miliona ljudi umre kao posledica bolesti srca i krvnih sudova (KVB), a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 85% prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika (pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost).

A. Todorov

Foto: Polivalentna patronažna služba

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar